Tržište

Pratite nas na Google news

Poskupjela nafta usljed pada zaliha u SAD

Poskupjela nafta usljed pada zaliha u SAD
Foto: Ilustracija | Poskupjela nafta usljed pada zaliha u SAD
Tanjug

Cijene nafte su jutros porasle usljed oštrog pada zaliha u SAD, a oči tržišnih aktera sada su uprte na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, kasnije danas, od kojih se očekuju dalje mjere za stabilizaciju tržišta.

Sjevernomorska nafta "brent" ojačala je za 22 centa ili 0,5 odsto, na 43,12 dolara za barel na terminskom trgovanju u 6,40 časova po srednjoevropskom vremenu, a fjučersi američke WTI nafte su porasli za 23 centa ili 0,6 procenata, na 40,52 dolara za barel, izvještava Rojters.

Oporavak tražnje za gorivom, uprkos pandemiji korona virusa, rezultirao je padom američkih zaliha za 8,3 miliona barela u sedmici do 10. jula, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali pad od 2,1 miliona barela, pokazuju podaci Američkog instituta za naftu (API).

Zvanični podaci Uprave za energetske informacije Ministarstva za energetiku SAD treba da budu objavljeni večeras.

Kad je riječ o ponudi, tržište sa velikom pažnjom iščekuje vijesti sa sastanka OPEK-ovog Zajedničkog ministarskog odbora za kontrolu (JMMC), koji treba da se održi kasnije danas.

Kjučne članice OPEK-a i saveznici, uključujući Rusiju, neformalna alijansa popularno nazvana OPEK +, trebalo bi da odluči da li će produžiti sporazum o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno (bpd) koji ističe u julu ili će smanjenje pumpanja ublažiti na 7,7 miliona bpd.

OPEK je u svom posljednjem mjesečnom izvještaju procijenio da će svjetska tražnja za naftom porasti za rekordnih 7,0 miliona barela 2021. godine sa oporavkom globalne ekonomije od pandemije korona virusa, mada će i dalje ostati ispod nivoa zabilježenog 2019.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije