Tržište

Poslije pauze, u "Sotbiju" na ponudi dijamanti svih boja

Poslije pauze, u "Sotbiju" na ponudi dijamanti svih boja
Foto: Screenshot / Youtube | Poslije pauze, u "Sotbiju" na ponudi dijamanti svih boja

Tokom pandemije koronavirusa Aukcijska kuća "Sotbi" nije imala problema sa prodajom koja se nesmetano odvijala preko interneta, ali raduju se povratku aukcija uživo koje imaju posebnu draž. Zato su pripremili specijalna iznenađenja za ljubitelje nakita.

Rijetki dijamanti i dragulji tražiće nove vlasnike na polugodišnjoj prodajnoj aukciji "Sotbija" u Ženevi tokom nedelje, jer se posle obustave zbog pandemije koronavirusa nastavljaju aukcije uživo.

"Aukcija uživo ima svoju draž, apsolutno. Znate, drama, uzbuđenje. No, onlajn prodaja će nastaviti da postoji, to nema sumnje", kaže Dejvid Benet, predstavnik "Sotbijeve" kolekcije nakita.

Njihov rival, aukcijska kuća "Kristi" zakazala je prodaju nakita za 22. jul.

U "Sotbiju" su se dobro pripremili za predstojeću aukciju, te će na prodaju biti ponuđena Kartijeova narukvica sa geometrijskim oblicima i listovima dizajnirana tridesetih godina.

"Zaista lijep primerak. Kupci, naravno, sada prave kolekcije, ali ovo je ipak primjerak iz najboljeg perioda Kartijeove proizvodnje", napominje Benet.

No, glavna atrakcija ove aukcije je veoma rijetki, neobrađen safir od 100 karata u obliku jastuka, koji potiče sa Šri Lanke.

Za ogrlicu od smaragda i dijamanata koja je pripadala vojvotkinji od Mančestera, u "Sotbiju" očekuju da će biti ponuđeno od 300 do 390 hiljada švajcarskih franaka.

Lijepo obrađeni plavi dijamant od 3,01 karat, vrlo dobro ocijenjen, procijenjen je na sumu od 4,2 do 6,3 miliona franaka. Neobični ružičasti dijamant od sedam karata procjenjuje se na 2,4 do 3,4 miliona franaka.

"Ružičasta je najpopularnija od svih boja. Možda to nisu najvrijedniji dragulji, ali su najpopularniji, jer svi vole ružičaste dijamante", napominje Benet.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije