Tržište

Poslodavci predlažu povećanje minimalne plate za oko stotinu KM

Poslodavci predlažu povećanje minimalne plate za oko stotinu KM
Poslodavci predlažu povećanje minimalne plate za oko stotinu KM

Minimalna plata u BiH, kao i u zemljama regije, je među najnižima u Evropi. Skoro svaki treći radnik u privredi prima minimalnu platu koja iznosi 370 KM.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako do povećanja minimalca može doći samo kada se postigne dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata. Mnogi smatraju kako su usvajanjem Zakona o radu stvoreni preduslovi, te su poslodavci izrazili spremnost da se u FBiH poveća minimalna plata.

Njenu visinu, treba definisati opšti kolektivni ugovor koji poslodavci trebaju usaglasiti sa sindikatima. S druge strane, sindikati smatraju da način na koji poslodavci žele uvećati minimalac može rezultirati smanjenjem ostalih plata.

U sindikatu tvrde da nije riječ o novoj ideji poslodavaca, ali se čekalo usvajanje novog Zakona o radu.

”I na taj način oni su željeli samo garanciju da jedna jedina plata koja se određuje bude minimalna plata, dok sve ostale poslodavci određuju prema svom nahođenju”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović. Kako je kazao Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, suština minimalne plate nije da je ona obračunska i ekonomska kategorija.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca, je kazao kako ni jedna druga plata ne može biti vezana s najnižom platom.

Građani podržavaju povećanje minimalne plate, ali su različita mišljenja koliko bi trebala iznositi. Jedno je sigurno, sadašnjih 370 KM smatraju nedovoljnim za normalan život.

Poslodavci su već definisali prijedlog da to povećanje bude za oko stotinu KM, odnosno 30 posto. Bez obzira što mnogi smatraju da BiH ima jeftinu radnu snagu, ona je skupa kada se uzmu i ostali parametri. Potrošačka korpa i dalje je dvostruko skuplja od prosječne plate te u Sindikatu smatraju da određivanje najniže plate mora biti i briga države.

(NN/Večernji list)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije