Tržište

Potencijalni samit Putin - Bajden pogurao rast evra

Potencijalni samit Putin - Bajden pogurao rast evra
Foto: Ilustracija | Potencijalni samit Putin -Bajden pogurao rast evra

HONG KONG - Evro je ojačao danas prema dolaru podstaknut vijestima o mogućem sastanku predsjednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina povodom krize u Ukrajini.

Za sada nema više detalja, a iz kancelarije francuskog predsjednika Emanuela Makrona saopšteno je da su se dvojica lidera u principu dogovorila o samitu o "bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi“. Bijela kuća je u saopštila da je Bajden prihvatio sastanak "u načelu", ali samo "ako se invazija ne dogodi".

Evro je porastao za 0,35 odsto na 1,1362 dolara, nakon što je na početku azijskog trgovanja blago oslabio, dok je australijski dolar skočio za 0,55 procenata prema američkoj valuti, izvještava Rojters.

Nasuprot tome, zaustavljen je rast jena zabilježen na ranom trgovanju, pri čemu se japanska valuta spustila na 114,97 jena za dolar. Poput švajcarskog franka, i jen je kao sigurno utočište za ulaganje jačao prethodnih dana zbog intenziviranja rusko-ukrajinskih tenzija.

Britanska funta je napredovala za 0,19 procenata na 1,3623 dolara uoči objavljivanja podataka o indeksu menadžera nabavke (PMI), koji će ukazati na to u kojoj mjeri je omikron soj kovida-19 uticao na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema šest vodećih rivala, pao je za 0,28 posto.

Učesnici na tržištima valuta će ove nedjelje pažljivo pratiti izjave zvaničnika centralnih banaka o monetarnoj politici kako bi došli dobilo kakvih kakvim nagovještaja u vezi sa očekivanim povećanjem kamatnih stopa. Trenutna očekivanja trgovaca valutama o povećanju ključne kamate Federalnih rezervi (FED) na sastanku u martu sve više naginju ka podizanju stope za 50 baznih poena umjesto aktuelnog konsenzusa o povećanje za 25 baznih poena.

Na kripto tržištu, bitcoin se neznatno oporavio od pada tokom vikenda. Najveća svjetska kriptovaluta je porasla za 2,3 procenta na oko 39.000 dolara, nakon što je prethodno dotakla dvonedjeljni minimum od 38.210 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije