Tržište

Povezivanje privrednika iz Srpske i Rajland Falca

Povezivanje privrednika iz Srpske i Rajland Falca
Povezivanje privrednika iz Srpske i Rajland Falca

BANJALUKA - Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić izjavio je danas da postoji ambicija da se domaći privrednici povežu sa najuspješnijim privrednicima iz njemačke pokrajine Rajnland Falc, koja spada u red najbogatijih pokrajina NJemačke.

Račić je nakon sastanka sa delegacijom te pokrajine rekao novinarima da je u okviru prezentacije privrednih mogućnosti Republike Srpske posebna tema razgovora bila energetska efikasnost, s obzirom na to da je pokrajina Rajnland Falc prva po planovima i realizaciji u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

"Mi hoćemo da razgovaramo sa onima koji su toj oblasti najviše postigli i želimo da učimo od najboljih", naglasio je Račić.

On je dodao da su među temama razgovora bile i oblasti iz mašinske industrije, tačnije proizvodne mogućnosti Srpske u vezi sa automobilskom industrijom, te tekstilnom industrijom jer su tekstil i kožarsko-obućarski proizvodi najviše izvoženi artikli iz Srpske.

Ministar-dirigent pokrajine Rajnland Falc DŽo Vajngarten rekao je da je cilj ovih razgovora sagledavanje mogućnosti kako da budu upotrijebljeni potencijali Srpske u uključivanje u privredne aktivnosti te pokrajine u mašinskoj, tekstilnoj, drvnoj i obućarskoj djelatnosti.

On je ocijenio da je vođen veoma intenzivan i pozitivan razgovor o zajedničkoj saradnji, kao i da bi se neki konkretniji dogovori mogli očekivati nakon još održanih par sastanaka ovog tipa.

Vajngarten je dodao da je razgovarano i o energetskoj politici i mogućnosti ulaganja u obnovljive vidove energije u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije