Tržište

Povezivanjem berzi do novih investitora

Povezivanjem berzi do novih investitora
Povezivanjem berzi do novih investitora

BANJALUKA - Ugovoreno povezivanje trgovačkih platformi Banjalučke, Sarajevske i podgoričke Montenegro berze trebalo bi da poveća atraktivnost tržišta kapitala BiH i Crne Gore i dovede nove investitore, smatraju berzanski analitičari.

Branko Kecman, direktor banjalučkog društva "Advantis broker", potpisani sporazum tri berze ocijenio je "istorijskim prvim korakom" u priželjkivanom umrežavanju svih tržišta jugoistočne Evrope.

"Ovaj sporazum omogućava puno lakše povezivanje brokerskih kuća iz Banjaluke, Sarajeva i Podgorice, koje će pred klijente izlaziti sa ponudom trgovanja na tri umjesto na samo jednom tržištu. Efekti će biti dugoročnog karaktera, pogotovo ako sporazum bude prepoznat i adekvatno podržan od strane lokalnih institucija, Evropske komisije i međunarodnih finansijskih organizacija", ističe Kecman.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić napomenuo je da sporazum predviđa saradnju na planu razvoja novih tehnologija, edukacije, te organizovanja zajedničkih investicionih konferencija, s osnovnim ciljem da se kreira platforma za povezivanje brokerskih kuća, koja će omogućiti investitorima da preko svoje brokerske kuće trguju na sve tri berze.

"Pretpostavka za ovo povezivanje je da se modernizuju informacioni sistemi brokerskih kuća kako bi mogli prihvatiti naloge sa drugih tržišta putem standardnog FIX protokola. U ovoj oblasti Banjalučka berza je već razvila dosta rješenja, što će ubrzati realizaciju projekta", kazao je Božić, dodajući da će biti neophodno harmonizovati propise u prekograničnoj trgovini.

Ahmed Hodžić, direktor sarajevske brokerske kuće "FIMA International", kazao je da je povezivanje berzi sa okolnih malih tržišta logičan slijed, nakon što je finansijska kriza spriječila Bečku berzu da poslije preuzimanja Ljubljanske berze nastavi s akvizicijama u regionu.

Sporazum će, ukazuje, omogućiti razmjenu naloga berzanskih posrednika u BiH i Crnoj Gori, čime će izaći u susret institucionalnim investitorima, koji zbog krize nastoje smanjiti troškove na način da preko jedne brokerske kuće pokriju više tržišta.

"Investitori će sada, primjera radi, moći komunicirati sa brokerom iz Sarajeva za ulaganja na berzama u Banjaluci i Podgorici. Za tako nešto će brokeri sa različitih tržišta morati imati uspostavljen partnerski odnos čime ostvaruju mogućnost da sa partnerskom kućom dijele proviziju, što znači dodatni izvor prihoda", naglasio je Hodžić.

On je izrazio očekivanje da će se sporazumu prva priključiti Makedonska berza, s tim da se, kako kaže, puni efekti umrežavanja mogu očekivati tek ukoliko se u ovaj proces uključe Zagrebačka i Beogradska berza, koje su, za razliku od BiH i Crne Gore, daleko atraktivnije za velike strane investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije