Tržište

Poziv frilenserima da prijave prihode iz inostranstva

Poziv frilenserima da prijave prihode iz inostranstva
Foto: Arhiva | Poziv frilenserima da prijave prihode iz inostranstva

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i one od usluga ostvarene udaljenim radom /frilenseri/, da te prihode prijave Poreskoj upravi, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

"Obavještavamo poreske obveznike da Poreska uprava raspolaže podacima o ostvarenom prilivu sredstava putem internet servisa za finansijsko plaćanje kao što je pejpal /PayPal/ i drugi, u prethodnom periodu, a po računima otvorenim kod ovlaštenih subjekata za platni promet na teritoriji Republike Srpske i BiH", saopšteno je iz Poreske uprave.

U saopštenju napominju da su svi poreski obveznici, koji ostvaruju prihode iz inostranstva, dužni podnijeti odgovarajuće prijave nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave radi prijave dohotka ostvarenog u prethodnom periodu, u za to zakonski predviđenom roku.

Iz Poreske uprave pozivaju poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da prijave te prihode i sebe ne dovedu u situaciju da snose sankcije, jer neprijavljivanje ostvarenog dohotka podliježe prekršajnoj odgovornosti, kao i eventualnoj krivičnoj odgovornosti.

Poreska uprava podsjeća da je u nekoliko navrata već pozivala poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, a koji pri tome ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te koji nisu registrovani za obavljanje djelatnosti, da urede svoje poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srpske u ovoj oblasti.

U saopštenju se navodi i da cilj Poreske uprave nije kažnjavanje poreskih obveznika već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije