Tržište

Predsjednik kineskog IT giganta radiće za Srbiju

Predsjednik kineskog IT giganta radiće za Srbiju
Foto: N.N. | Predsjednik kineskog IT giganta radiće za Srbiju

Liu Deijan, predsjednik kompanije Net Dragon, koja je lider u kineskoj IT industriji, od danas je savjetnik u kabinetu ministra bez portfelja Nenada Popovića

Liu će biti zadužen za informacione tehnologije, inovacije i digitalizaciju.

Kompanija Net Dragon, osnovana je prije 20 godina i spada u lidere obrazovnih tehnologija, dizajna i gejminga.

Liu, koji će posao savjetnika obavljati "pro bono", izjavio je da je počastvovan što će biti dio tima ministra Popovića.

Istakao je da su srpski inženjeri veoma sposobni, pametni i obrazovani i da mu se dopada energija i potencijal koji naša zemlja ima kad je riječ o inovacijama i tehnološkom razvoju.

"Za mene će biti odlična prilika da budem dio tima koji će podstaći potencijale mladih ljudi, nadam se ne samo inženjera, već i dizajnera i umjetnika”, rekao je Liu.

Ministar Popović je rekao da je Liu jedan od najpoznatijih preduzetnika u Kini, ali da se njihove tehnologije ne primjenjuju samo u toj zemlji, već i u cijelom svijetu, jer je Net Dragon vlasnik kompanija u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama.

On je pozvao i druge kineske IT kompanije da dođu u Srbiju i da pokrenu svoje razvojne centre u Industrijskom parku u Beogradu.

Popović je na panelu o pomorskom digitalnom putu svile, u okviru Digitalnog kineskog samita, rekao i da je Industrijski park prijateljstva u Beogradu dobio veliku podršku predsjednika Kine i Srbije Si Đinpinga i Aleksandra Vučića i da će u bliskoj budućnosti postati ključno mjesto, “sa pogledom na cijeli regon centralne i istočne Evrope, na više od 150 miliona građana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije