Tržište

Predviđeno osnivanje slobodne poslovne zone "Nova Romanija"

Predviđeno osnivanje slobodne poslovne zone "Nova Romanija"
Foto: Arhiva | Predviđeno osnivanje slobodne poslovne zone "Nova Romanija"

SOKOLAC - Načelnik Sokolac Milovan Bjelica zatražio je od Vlade RS da omogući ovoj opštini prenos vlasništva nad Akcionarskim društvom "Nova Romanija" na Sokocu, te upoznao visoke zvaničnike Srpske o namjeri osnivanja slobodne poslovne zone "Nova Romanija".

Bjelica je u zahtjevu podsjetio da je firma "Hamdo grup" 2017. godine potpisala ugovor sa Akcionarskim društvom za preradu drveta "Nova Romanija" o korištenju kapaciteta ovog društva, ali da je taj ugovor raskinut 2022. godine jer firma nije poštovala odredbe ugovora.

U zahtjevu je navedeno da je riječ o zemljištu ukupne površine 18,2 hektara, od kojih pod objektima 40.536 metara kvadratnih.

Bjelica tvrdi, navodi Srna, da ova površina ima kapacitete buduće poslovne zone jer se nalazi duž magistralnog puta M-19, Sarajevo-Beograd, udaljeno 50 kilometara od željeznice, 46 kilometara od Aerodroma Sarajevo i 0,9 kilometara od urbanog centra opštine Sokolac.

Prema njegovim riječima, navedeno zemljište sa objektima u dokumentima opštine Sokolac vodi se kao poslovna zona i na toj lokaciji postoji cejlokupna infrastruktura.

On je istakao da u proizvodnom krugu "Nove Romanije" postoje pogoni primarne i finalne prerade drveta, objekat društvene ishrane i objekat "Autotransporta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije