Tržište

Preko noći propalo 1,6 milijardi dolara

Preko noći propalo 1,6 milijardi dolara
Foto: Twitter / Printscreen | Preko noći propalo 1,6 milijardi dolara

​Proizvođač istoimenog gejma endžina, Unity, najavio je seriju otkaza i zatvaranje divizije Weta Digital nakon što je odlučio prekinuti saradnju s Weta FX-om, kompanijom u vlasništvu slavnog reditelja Pitera Džeksona. Otkaz će dobiti 265 zaposlenih, ukupno 3.8 odsto Unityjeve radne snage, izvještava "Reuters".

Podsjetimo, u decembru 2021., Unity je stekao dio kompanije Weta Digital Pitera Džeksona, uključujući "alate, proces, tehnologiju i inženjerski kadar" u poslu ukupne vrijednosti od 1.625 milijardi dolara. Preostali dio Weta Digital ostao je u vlasništvu Džeksona i preimenovan je u Weta FX, zadržavajući pritom sporazum o korištenju alata i usluga kompanije Weta Digital.

Ovaj potez Unityja nazvan je "resetovanjem kompanije", s fokusom na osnovnu radnog procesa razvoja igara. Unity takođe planira smanjiti broj svojih globalnih poslovnica, zatvarajući kancelarije na 14 lokacija, uključujući Berlin i Singapur. Ona će podsticati zaposlene da češće rade od kuće, najavljeno je.

Vijesti dolaze u ionako turbulentno vrijeme za Unity, nakon što je kompanija pokušala uvesti nepopularnu naknadu za izvođenje kako bi povećala svoje prihode. Reakcija na tu najavu rezultirala je protivljenjem razvojnih inženjera širom industrije videoigara, oštrim padom cijene dionica te je prisilila izvršnog direktora Džona Rikitila na otkaz.

Zaposleni Unityja već su se suočili s otkazima ove godine, pa je tako 8 odsto Unityjevih radnika otpušteno u maju ove godine, što je kompanija nazvala nužnim korakom "radi većeg rasta", prenosi "PoslovniPlus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije