Tržište

Prevoznici iz Srpske ne mogu preko granice zbog spornih licenci

Prevoznici iz Srpske ne mogu preko granice zbog spornih licenci
Foto: Anadolija | Prevoznici iz Srpske ne mogu preko granice zbog spornih licenci

BANJALUKA - Prevoznici iz Republike Srpske koji obavljaju međunarodni transport ne mogu preći granicu BiH zbog licenci koje im izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza RS, a ne priznaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Naime, ovaj problem s licencama datira još iz 2010. godine, kada je tadašnji ministar komunikacija i transporta BiH donio Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice, kojima je u tom trenutku onemogućio rad u međunarodnom saobraćaju prevoznicima iz RS koji imaju entitetske kartice.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne" da još ništa nije riješeno u vezi s licencama te da se prevoznici susreću s mnogobrojnim problemima.

"Sve prevoznike koji imaju licence Ministarstva saobraćaja i veza RS na granicama zaustavlja inspekcija državnog ministarstva i ne mogu preći granicu. Mi se suočavamo s problemom koji nas sprečava da radimo svoj posao", istakao je Grbić.

Napominje da prevoznici nemaju ništa protiv licenci koje odobrava Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, ali da traže da se licence mogu dobiti u Banjaluci i u republičkom ministarstvu.

"Situacija je dosta gora nego ranije. Prema našim procjenama, oko 70 odsto prevoznika iz Republike Srpske koji imaju licence Ministarstva saobraćaja i veza RS ispašta zbog toga i ne mogu raditi svoj posao. Ovaj problem traje od 2010. godine i štrajka prevoznika zbog toga i od tada nikako da se riješi", naglasio je Grbić.

Prema njegovim riječima, o ovim su upoznali Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje će pokušati riješiti problem.

"Kada je dogovaran pravilnik još 2010. godine mi smo tražili da se napravi softver kako bismo svu dokumentaciju mogli predati u Ministarstvo saobraćaja i veza RS, te onda elektronski kad se nakupi određeni broj prijava republičko ministarstvo pošalje prijave u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, i to je tada prihvaćeno. Međutim, od toga nema ništa i mi se evo već više od 10 godina borimo s tim. Prevoznici iz Republike Srpske nemaju ništa protiv toga da imaju licence iz BiH, ali samo želimo da se to može uraditi u Banjaluci, a ne da svi mi idemo u Sarajevo i čekamo satima u redovima i milost i nemilost hoće li nam je dodijeliti", rekao je Grbić.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH su ranije rekli da ne vide ništa sporno, te da prema Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu domaći prevoznik može obavljati međunarodni prevoz ako posjeduje licencu za obavljanje te vrste djelatnosti koju izdaje ovo ministarstvo.

"Kantonalne licence i licence izdate od strane entiteta Republike Srpske važe za saobraćaj unutar Bosne i Hercegovine. Takođe, potrebno je istaći da licence za obavljanje međunarodnog transporta koje je izdalo naše ministarstvo imaju rok važenja 10 godina", naveli su ranije iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Sa druge strane, iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske su istakli da su zbog ovog problema prevoznici 2010. godine blokirali granične prelaze, u čemu su ih institucije RS podržale, te je nakon višednevnih razgovora postignut dogovor da se zajednički radi na novom pravilniku kako bi prevoznici s entitetskim licencama mogli obavljati prevoz u međunarodnom saobraćaju.

"Posljednjih nekoliko mjeseci inspektori MKT BiH preduzimaju mjere protiv prevoznika iz Republike Srpske, te im usmeno saopštavaju da entitetske licence  ne vrijede u međunarodnom drumskom saobraćaju, pa izdaju rješenja kojima im naređuju da pribave njihove licence. Prema važećem zaključku Savjeta ministara BiH, entitetske licence za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika i robe važe u međunarodnom drumskom saobraćaju", naglasili su ranije iz republičkog ministarstva.

Dodali su da će Vlada RS zajedno s njima, kao i dosad, preduzimati sve neophodne aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi obezbijedili nesmetanu primjenu licenci koje su izdali i zaštitili prevoznike iz RS u obavljanju njihove djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije