Tržište

Prijateljska zemlja "ošamarila" Rusiju

Prijateljska zemlja "ošamarila" Rusiju
Foto: Pixnio | Prijateljska zemlja "ošamarila" Rusiju

MOSKVA - ​Promet ruskim platnim karticama Mir biće prekinut u Kirgistanu ove nedjelje, saopštio je lokalni platni operater iz te azijske zemlje.

Kirgistanski Elkart, kao razlog za prekid servisiranja transakcija ruskom karticom, navodi rizik od sekundarnih sankcija u vezi sa sopstvenom platnom infrastrukturom, prenio je "Reuters".

Ruski nacionalni sistem plaćanja karticama (NSPK) saopštio je da je primio upozorenje od kirgistanskog operatera da će Mir prestati sa radom 3. aprila.

Ovaj potez uslijedio je nakon istovjetne zabrane u Jermeniji, koja je takođe prestala da servisira ruske kartice od 30. marta.

To ujedno naglašava problem u kojem se Rusija nalazi kada je riječ o olakšavanju plaćanja za svoje građane u inostranstvu, pa čak i u zemljama koje nisu uvele sankcije protiv Moskve, navodi "Reuters".

Agencija napominje da je platna kartica Mir, koja je ruska alternativa Vize i Masterkarda, postala važnija od kada su te američke kompanije obustavile poslovanje u Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.    

Moskva pokušava da održi odnose sa "prijateljskim zemljama", ali samo je nekoliko njih prihvatilo Mir, piše "Reuters", a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije