Tržište

Prijete li sankcije kompanijama iz BiH koje posluju s Iranom?

Prijete li sankcije kompanijama iz BiH koje posluju s Iranom?
Foto: Ilustracija | Prijete li sankcije kompanijama iz BiH koje posluju s Iranom?

SARAJEVO - Iranski nuklearni sporazum već duže vrijeme predmet je spora američkog predsjednika Donalda Trampa sa ostatkom međunarodne zajednice. Tramp je odlučio da se SAD povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma, a sada prijeti i Evropskoj uniji da će sankcionisati evropske kompanije koje budu poslovale s Iranom, kako bi je na taj način prisilio da i ona odustane od sporazuma s Iranom.

U Evropskoj uniji uznemireni su zbog odluke Trampa, dok se američki državni sekretar Majk Pompeo nada da se SAD i EU mogu dogovoriti kako da se odnose prema Iranu.

Bosna i Hercegovina mogla bi takođe da osjeti posljedice Trampove odluke, a da li će se bh. kompanije koje posluju s Iranom naći na udaru Trampa i njegove administracije ostaje da se vidi.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, firme iz BiH u 2017. godini ostvarile su izvoz na iranskom tržištu u iznosu od 1.828.208 KM, dok je uvoz iz Irana bio 4.236.507 KM, piše "Radiosarajevo.ba".

Najviše smo izvozili različite kotlove i mašine, proizvode od drveta, vozila i hemijske proizvode, dok smo najviše uvozili plastične proizvode, voće, hemijske proizvode, staklo, tepihe i podne pokrivače itd.

Iako je riječ o izuzetno malom obimu spoljnotrgovinske razmjene, ipak zabrinutost postoji.

Kako je za pomenuti portal izjavio potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, takve sankcije koje dolaze ili iz SAD-a ili Evropske unije (EU) zasigurno ne doprinose nečemu što bi obradovalo naše privrednike koji sarađuju s onim zemljama koje su pod sankcijama SAD-a.

"Kao i u prethodnom periodu, pokušat ćemo sarađivati u onim robama koje ne mogu prouzrokovati nešto što će iritirati američke zvaničnike. Nastaviti ćemo izvoz s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, namještajem i u posljednje vrijeme metalskom industrijom", rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, iranske željeznice tražile su da im se dostave određene ponude u vezi izvođenja različitih radova, reparacije i izvoza određenih segmenata za prugu.

"Zabrinutost postoji i mi ćemo razgovarati s američkom ambasadoricom u BiH i ostalima da vidimo kako ne bismo, s jedne strane ugrozili naše poslovanje na tom tržištu, a s druge strane da zadovoljimo potrebe naših privrednih subjekata u BiH", rekao je Bojić.

Nakon što je 2015. godine postignut iranski nuklearni program i nakon što su ukinute sankcije, BiH je krenula u ponovno uspostavljanje poslovnih kontakata u Iranu.

Bojić kaže da je BiH agresivno krenula za ostvarivanjem saradnje.

"Veliki je interes naših privrednih subjekata, posebno proizvođača da bude na tom tržištu. S druge strane, Iran ima isto mnogo svojih poljoprivrednih proizvoda ali i drugih koji su stizali na naše tržište. Tu je i gorivo. Ne možemo reći da se nije krenulo agresivno i progresivno da se uspostavi što bolji kontakt. Želimo napraviti veći obim razmjene roba", kaže Bojić.

U BiH se svi nadaju da će se između SAD-a i EU postići neki sporazum kako ne bi došlo do sankcija kompanijama i da i domaće firme ne bi ispaštale u sukobu velikih sila.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije