Tržište

Prijeti globalna nestašica vrijednog metala za proizvodnju baterija

Prijeti globalna nestašica vrijednog metala za proizvodnju baterija
Foto: Ilustracija | Prijeti globalna nestašica vrijednog metala za proizvodnju baterija

Na globalnom tržištu bi uskoro moglo doći do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija.

Nedostatak ovog vrijednosnog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od mobilnih telefona, preko tableta, prenosnih računara, pa sve do električnih automobila.

"Trenutna situacija je toliko haotična da je teško predvidjeti što nas očekuje u budućnosti", komentarisali su stručnjaci za The Verge, dodajući kako je trenutna kriza uzrokovana virusom korona dodatno zakomplikovala stanje na tržištu zbog zatvaranja brojnih proizvodnih pogona zbog čega je nemoguće sa sigurnošću precizirati kakvo je pravo stanje.

Osim manjka litijuma, dodatnu komplikaciju stvara i otežani plasman roba na tržišta. Uprkos ponovnom otvaranju kineskih fabrika, ali i daljnjeg rada rudnika litijuma u zemljama poput Australije i Čilea, izvoz ovog metala i dalje nailazi na poteškoće.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako je u ovom kriznom peridodu potražnja za uređajima koji koriste ovaj metal itekako pala, ali naglašavaju kako uprkos padu potražnje i dalje postoji nekolicina kompanija koje imaju ugovorene velike narudžbe koje su sada zaustavljene.

"Možemo li dobiti brodove i kontejnere? To je glavno pitanje svih nas", komentarisao je voditelj jednog od rudnika, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije