Tržište

Prinos strnih žita ispod prosjeka

Prinos strnih žita ispod prosjeka
Foto: N.N. | Prinos strnih žita ispod prosjeka

NOVI GRAD - Prinos strnih žita u prijedorskoj regiji, gdje je žetva završena na 90 odsto parcela, ispod prosjeka je, a kvalitet zrna veoma loš, što je posljedica loših vremenskih prilika.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Danijel Egić rekao je danas Srni da je prosječan prinos pšenice od 3,5 do četiri tone po hektaru, a inače je od 4,5 do pet.

"Nepovoljne vremenske prilike su bile u ključnim fazama nalivanja zrna, kad smo imali temperaturna kolebanja, a zatim visoku temperaturu vazduha. Na ogledu Resora u Drakseniću, gdje su na tri hektara bile zasijane 54 sorte pšenice, uz sve potrebne agrotehničke mjere, ove godine je prosječan prinos bio između sedam i osam tona, a inače je 10-12", naveo je Egić.

Prema njegovim riječima, zrno pšenice ima malu hektolitarsku masu i veoma je lošeg kvaliteta.

"Otkupna cijena još nije formirana, ali se očekuje da će biti 0,28 KM za pšenicu lošijeg kvaliteta do 0,32 KM za pšenicu koja će biti korištena u mlinarsko-pekarskoj preradi, mada će takvog žita biti malo", rekao je Egić.

Kada je riječ o ostalim žitima, situacija je slična, prosječan prinos je umanjen za 30 odsto, osim zobi čiji je prinos 3,5 tona po hektaru.

On je istakao da je prinos bolji na parcelama gdje su primijenjene sve potrebne agrotehničke mjere, što pokazuje da poljoprivrednici treba da uvažavaju savjete agronoma na terenu.

Egić je rekao da će žetva u prijedorskoj regiji, gdje je pod strnim žitima oko 5.500 hektara, od čega pod pšenicom 2.500, biti završena do kraja ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije