Tržište

Pratite nas na Google news

Privredna afera trese Italiju: Srbin izvozio sok od otrovnih jabuka

Privredna afera trese Italiju: Srbin izvozio sok od otrovnih jabuka
Foto: Pixabay | Privredna afera trese Italiju: Srbin izvozio sok od otrovnih jabuka
N.N.

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije koncentrovani sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski.

Kako prenose italijanski mediji, policija u Pizi uhapsila je osam osoba i stavila katanac na šest preduzeća koja su uvozila ovaj sok, a takođe je i zaplijenila imovinu uhapšenih vrijednu 6,5 miliona evra.

"Koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namijenjen za tržište džemova i marmelada u EU, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno prenosio kao organski, dok je sadržao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Prevaru je otkrilo tužilaštvo u Pizi, koje je navelo da su na čelu grupe bili dvojica preduzetnika iz tog grada", prenijeli su italijanski mediji.

Oni takođe napominju da je deveti član ove organizovane bande srpski državljanin koji je direktor kompanije za proizvodnju ovog soka u Srbiji. On je tijesno sarađivao s dvojicom Toskanaca koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

"Srpske vlasti nisu sarađivale sa italijanskim istražiteljima, niti su saopštile da li nameravaju da odgovore na naredbu za određivanje pritvora osumnjičenom. Inspektori ministarstva za poljoprivredu su, pored toga što su zatvorili šest kompanija i zaplijenili milionsku imovinu, presreli tovar od 30 tona koncentrovanog soka koji sadrži otrovni patulin. Prisutnost toksina u robi je umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila nevjerovatnih sedam hiljada po kilogramu", navode mediji.

U prodaji je, kako napominju mediji, bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrijednosti skoro pet miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje.

"U zatvoru su završila dva brata, vlasnici kompanije 'Italijanska hrana SRL', koja prema stavu istražitelja drži monopolsku poziciju na tržištu. Ova kompanija je imala i razvijenu proceduru izbegavanja hemijske kontrole svojih proizvoda", ističu mediji.

Čitav slučaj je razotkriven zahvaljujući inspektorima iz Holandije i Njemačke, koji su posumnjali u poreklo i proizvodnju ovog koncentrovanog soka.

Šta je patulin?

Patulin je mikrotoksin koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi, naročito odojčadi i djece. Izlaganje patulinu povezano je s imunološkim, neurološkim i gastrointestinalnim poremećajima. Ovaj mikrotoksin nastaje iz pljesni odnosno gljiva, najčešće iz redova penicilina, a najviše se razvija iz truleži jabuka.

Brojke

8 osoba uhapšeno

6,5 miliona evra vrijedna zaplijenjena imovina

1.211 tona otrovnog soka bilo u prodaji

(kurir.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije