Tržište

Privrednici izgubljeni u "digitalnom lavirintu" eFaktura

Privrednici izgubljeni u "digitalnom lavirintu" eFaktura
Foto: Pixnio | Privrednici izgubljeni u "digitalnom lavirintu" eFaktura

​Primjena sistema elektronskih faktura (SEF) umjesto da pojednostavi zakomplikovala je poslovanje privrede i povećala troškove, zaključeno je na konferenciji "PDV evidencije na SEF- u i regulatorni okvir, iz ugla privrednika, računovođa, proizvođača softvera i druga aktuelna pitanja koja uvode u pravnu nesigurnost u radu", u organizaciji Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Računovodstvene komore Srbije.

Privreda nikad nije imala veće probleme nego sada u vezi sa PDV evidencijom, odnosno duplom evidencijom i privrednici su izloženi nelogičnoj kaznenoj regulativi, istakli su učesnici konferencije.

Darko Majstorović, predsjednik Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije (ZPPS) rekao je da sve vrijeme od uvođenja SEF-a privrednici imaju uglavnom iste probleme.

"Više puta smo ukazivali Ministarstvu finansija na probleme u funkcionisanju SEF-a i moram da kažem da u Ministarstvu uglavnom imaju razumevanja za naše predloge, smatraju da su logični i sa stanovišta privrednika opravdani.  Ali, nismo se mnogo pomerili s mesta na kom smo bili prošle godine u pogledu primene SEF-a i fiskalizacije", rekao je Majstorović.

Prema njegovoj napomeni, cilj poreskog sistema svake zemlje je da bude jednostavan jer bi trebalo da bude lako primjenjiv za privrednike.

Zakon o elektronskim fakturama nije u skladu sa Zakonom o PDV-u, Zakonom o računovodstvu i Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji što dovodi do pravne nesigurnosti u radu i nejasnoća prilikom knjigovodstvene evidencije i poreske prijave, koje su i ovako najobimnije u Evropi, zaključeno je na ovoj konferenciji.

Sistem koji podrazumijeva izdavanje fiskalnih računa, za koje se čeka izjava korisnika javnog sektora, koji se zatim storniraju, pa se izdaje dokument kroz SEF, tako se jedan korak pretvorio u pet koraka i nikako se ne može nazvati digitalizacijom.

Snežana Mitrović, predsjednica Udruženja Računovodstvene komore Srbije (RKS) ukazala je da je potrebno da se otklone sistemske greške u funkcionisanju SEF-a zbog kojih, kako je ona rekla, trpi država, poreski obveznici, zakonski zastupnici i računovođe.

Da bi se SEF uopšte primjenjivao mora biti u potpunosti funkcionalan, a Zakon o eFakturama mora biti usklađen sa Zakonom o PDV-u, Zakonom o računovodstvu i Zakonom o poreskom postupku. Sistem mora biti u Poreskoj upravi, a ne eUpravi i mora biti povezan sa sistemom fiskalizacije.

Na konferenciji je zaključeno da treba pojednostaviti PDV evidencije u Srbiji jer su najsloženije na svijetu.

Aleksandar Trifunović, predsjednik Glavnog odbora ZPPS istakao je problem duplih evidencija u SEF-u.

Potrebno je ukinuti dostavljanje PDV evidencije u SEF-u do desetog u mjesecu kad je rok za PDV prijave 15. u mjesecu.

Trifunović je rekao da je potrebno naći rješenje za one koji se bave prometom roba i koji sad imaju dodatne troškove i veći posao jer su otpremnice i dalje u papirnoj formi, a zatim je iste potrebno skenirati i kačiti uz eFakture (ranije je to bio jedan dokument račun-otpremnica).

Takođe, potrebno je riješiti probleme sa statusom primljenih faktura i automatskim odbijanjem ako nisu čekirane u rokovima (na primjer, potpisana validna otpremnica, a faktura odbijena jer nije čekirana).

Na konferenciji je istaknuto da treba pojednostaviti poreski sistem i korigovati kaznenu regulativu jer ispada da privrednik uvijek može biti u prekršaju, čak i kad nema prekršaja.

Slobodan Mićić, predsjednik Skupštine RKS govorio je o tehničkim problemima prilikom primjene SEF-a, i rekao da se u posljednje vrijeme problemi sa softverskim rješenjima i prekidi u radu portala dešavaju se obično krajem mjeseca jer tada se najveći broj faktura izdaje.

Izabela Balint Markov, izvršna direktorka Unije poslodavaca Zrenjanin (UPZ) rekla je da postoji mnogo problema na terenu i da se privrednici nalaze u jednom "digitalnom lavirintu" sistema elektronskih faktura.

"U tom lavirintu suočavamo se sa mnogo komplikacija umesto da nam digitalizacija pojednostavi poslovanje i privrednici se osećaju zaglavljeno i iscrpljeno, nemaju snagu da se bave drugim izazovima. SEF nam nije pomogao u poslovanju samo nam je iskomplikovao poslovanje", rekla je Balint Markov.

Na konferenciji je upućen poziv nadležnima da se ispita ko je odgovoran i u čijem interesu ovako komplikovan sistem koji otežava poslovanje privrede, prenosi "Nova Ekonomija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije