Tržište

Pratite nas na Google news

Privremena otpuštanja neće zaobići ni Vol Strit

Privremena otpuštanja neće zaobići ni Vol Strit
Foto: Ilustracija | Privremena otpuštanja neće zaobići ni Vol Strit
Tanjug

NJUJORK - Vol Strit će vjerovatno ove godine srezati bonuse za 15-20 posto i privremeno otpustiti značajan broj ljudi, objavila je američka konsultantska firma za kompenzacije Džonson Asošijejts.

Procjene u izvještaju Alana Džonsona, koje finansijski profesionalci pomno prate, blaže su od onih koje je objavio ranije ove godine, ali otpuštanja bi mogla da budu znatna, prenosi Rojters.

Kompanije su primorane da brzo donose odluke, da smanje birokratske procedure tokom pandemije, i nalaze da im je potrebno manje zaposlenih da bi obavile određene poslove, rekao je Džonson.

"Tehnologija nam je pokazuje da nam ne treba toliko ljudi, ne treba nam toliko nivoa upravljanja... i da će radna mesta u mnogim sektorima biti nesigurna", dodao je on.

Napominje, međutim, da smanjenje broja zaposlenih neminovno vodi ka povećanju troškova za otpremnine, te da kompanije neće željeti da budu percipirane kao tvrdice dok je ekonomija u recesiji a milioni ljudi bez posla.

Onima koji budu i dalje zaposleni, bonusi će biti strogo kontrolisani jer će banke uzimati u obzir sopstvene poslovne rezultate tokom korona krize kao je i pokret u SAD-u "Važni su životi crnaca", ocjenuje DŽonson.

Suvlasnik ove konsultantske firme Džon Džonson napisao je da će se kontrola naknada za rad proširiti na glavne rukovodeće pozicije u javnim preduzećima.

"Uticaj Kovida-19 i nedavno fokusiranje na pravdu i jednakost, zahtijevaće promišljeno analiziranje i balansiranje između poslovnih performansi, konkurentskih i društvenih prioriteta i očekivanja kupaca i zaposlenih. Ovo nije godina da se bude gluvonijem", napisao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije