Tržište

Problem odliva radne snage: Većom platom mame neimare

Problem odliva radne snage: Većom platom mame neimare
Foto: N.N. | Građevincima u RS pune ruke posla: Većom platom mame neimare
Bojana Živanić

BANJALUKA - Građevinci u Republici Srpskoj, kako stvari stoje, imaju pune ruke posla, a građevinske firme za veće poslove potrebno je rezervisati najmanje mjesec dana ranije.

Prema riječima stručnjaka u toj oblasti, mnoga građevinska preduzeća imaju problem s odlivom kvalifikovane radne snage, dok se druga povećanjem primanja za građevinske radnike bore protiv ovog problema.

"Borba protiv odliva radne snage je povećanje plata. Mi smo svojim radnicima povećali primanja i samim tim nemamo problema s odlivom radnika", rekao je Marko Knežević, vlasnik preduzeća "Knežević Entering" iz Trna, kod Laktaša.

Prema njegovim riječima, činjenica je da preduzeća imaju problema s odlivom radne snage, ali postoje, kako kaže, firme koje drže do sebe i do radnika, pa povećavaju cijenu rada i radnicima daju pristojna primanja.

"Preduzeća se za veće građevinske radove moraju rezervisati poprilično unaprijed. Kada je u pitanju konkretno naša firma, za neke veće poslove ugovaranje se vrši bar mjesec unaprijed, zbog materijala i svega ostalog, a kada su u pitanju neki manji, individualni radovi, uvijek možemo odgovoriti u roku od sedam dana", istakao je Knežević.

Radislav Babić, direktor, osnivač i vlasnik banjalučkog preduzeća "Hidro-kop", takođe je potvrdio da građevinska preduzeća u RS imaju pune ruke posla.

"U najkraćim crtama rečeno, jeste prisutan odliv kvalifikovane radne snage, a i tačno je da građevinci imaju mnogo posla", pojasnio je Babić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica da je u RS aktuelan veliki broj infrastrukturnih projekata, te da su građevinska preduzeća prezauzeta u ovom periodu.

"U zavisnosti od vrste radova, cijene i vrijednosti poslova privredna društva određuju listu prioriteta i za koji posao će se u datom momentu odlučiti", istakao je Petrović.

Naglasio je da je dodatni problem i činjenica da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima, a, kako kaže, sve je manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi moglih preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, koji su pred zalaskom karijere.

"Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima", upozorava Petrović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u drugom tromjesečju 2018. godine, veći je za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

"I u odnosu na prosječan broj izdatih građevisnkih dozvola u 2017. godini veći je za 13,6 odsto", saopšteno je u Zavodu.

Kako navode, broj predviđenih stanova za gradnju u drugom tromjesečju 2018. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine veći je za 31 odsto, a kako ističu, i u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2017. godini veći je za 6,1 odsto.

Prema  podacima Zavoda, prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2018. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine viša je za 12,7 odsto, a viša je, kako navode, i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2017. godini i to za 5,4 odsto.

Poređenje drugog tromjesečja 2018. i 2017. godine

  • 14,5% više izdatih građevinskih dozvola za gradnju
  • 31% više predviđenih stanova za gradnju
  • 12,7% veća prosječna cijena prodatih novih stanova

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije