Tržište

Prodaja automobila u Britaniji tone i u oktobru

Prodaja automobila u Britaniji tone i u oktobru
Foto: N.N. | Prodaja automobila u Britaniji tone i u oktobru

LONDON - Prodaja automobila u Velikoj Britaniji potonula je u oktobru 2017, sedmi mjesec uzastopno, usljed razočaravajuće tražnje kupaca, pokazali su danas podaci Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT).

Broj registracija novih automobila pao je za 12,2 odsto u odnosu na septembar, na 158.192 vozila, navodi se u saopštenju SMMT-a, prenosi agencija AFP.

Ovo Udruženje automobilske industrije krivicu za takav sunovrat pripisuje oštrom padu povjerenja potrošaca - i konfuziji u pogledu vladinih planova za poboljšanje kvaliteta vazduha.

"Opadanje poslovnog i povjerenja potrošača nesumnjivo utiče na tražnju za novim automobilima na tržištu, ali je tome doprinijela i konfuzija vezana za vladinu politiku prema dizelašima", rekao je izvršni direktor SMMT-a, Majk Hos.

On je dodao da "potrošače treba pod hitno uvjeriti da se najnoviji dizel automobili u prodaju s niskom emisijom štetnih materija neće suočiti sa bilo kakvim zabranama, naknadama ili drugim restrikcijama bilo gdje u Velikoj Britaniji".

Prema izmjenama poreskih propisa, koje su Ujedinjenom Kraljevstvu stupile na snagu u aprilu 2017, vlasnici svih novih automobila - osim onih sa nultom emisijom ugljen-dioksida - sada podliježu plaćanju jednakog iznosa godišnje naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije