Tržište

Prodaja brenda Guči manja za 20 odsto

Prodaja brenda Guči manja za 20 odsto
Foto: Pixabay | Prodaja brenda Guči manja za 20 odsto

PARIZ - Očekuje se da će prodaja modnih proizvoda Guči pasti za 20 odsto u prvom tromjesečju ove godine, prije svega zbog usporavanja ekomonskog rasta u Aziji, naveo je danas vlasnik brenda kompanija Kering iz Pariza.

Guči je prošle godine činio dvije trećine poslovnih prihoda pomenute francuske korporacije specijalizovane za luksuznu robu, prenio je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Procjenjuje se da Guči više od trećine prodaje ostvaruje u Kini, čija je ekonomija u teškom stanju.

Ostali poznati brendovi Keringa su Iv Sen Loran, Balensijaga i Botega Veneta.

Medij navodi da je ovo upozorenje francuske korporacije u suprotnosti s predviđanjima njenih rivala, kao što su LVMH i Hermes, koji ne očekuju pad prodaje.

Kering je izvjestio da je njegov neto-profit prošle godine pao za 17 odsto, a njegove akcije pale su za više od 23 odsto tokom prošle godine.

Poređenja radi, njegov najveći rival LVMH, koji pored ostalog posjeduje Luj Viton i Henesi, ostvario je prodaju veću od očekivane za 2023.

Hermes je takođe objavio rekordnu godišnju prodaju prošle godine s planovima da nagradi bonusima sve zaposlene širom svijeta.

Dok su njihovi rezultati pokazali otpornost na tržištu luksuza, Guči cilja na mlađe kupce podložnije ekonomskim uticajima, navodi medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije