Tržište

Prodaja domaćih proizvoda ispred zgrada

Prodaja domaćih proizvoda ispred zgrada
Foto: Ilustracija/Arhiva | Prodaja domaćih proizvoda ispred zgrada

BANJALUKA - Prema projektu Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ove godine planirana je prefabrikacija velikih poslovnih kontejnera koje bi dali na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima kako bi u nekoliko većih naselja mogli prodati ono što proizvedu, kazao je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor ovog centra.

Prema Ilićevim riječima, ove kontejnere bi postavili ispred stambenih zgrada, kako građani ne bi morali ići do udaljenijih mjesta u kupovinu voća i povrća i drugih domaćih proizvoda.

"Mi želimo da na nekoliko lokacija u gradu, poput Starčevice, Lauša, Lazareva, Centra i Obilićeva, postavimo te prefabrikovane kontejnere, damo ih na raspolaganje našim poljoprivrednim proizvođačima, koji bi pred stambene blokove donijeli sve ono što danas proizvode i što mogu ponuditi za prodaju i plasman", kazao je Ilić.

Prema Ilićevim riječima, ovo je izuzetan projekat koji bi građani vrlo rado dočekali.  

Ističe da bi ovaj projekat bio značajan za male poljoprivredne proizvođače kojima ne trebaju veliki prodajni prostori.

"Poljoprivrednim proizvođačima koji ne mogu platiti zakupnine za iznajmljivanje prodajnih prostora bismo kroz ovaj projekat prefabrikovanih kontejnera mogli ponuditi, na različitim lokacijama, a u svakom od ovih kontejnera po dva radna mjesta gdje bi oni plasirali svoje proizvode", kazao je Ilić.     

Izrazio je nadu da će imati podršku lokalne zajednice i republičkih vlasti kako bi uspjeli realizovati ovaj projekat, kao i projekat rejonskih pijaca, koji su započeli lani.

Ilić je rekao da su prošle godine pokrenuli projekat otvaranja rejonskih pijaca na području grada, ali da su spriječeni zbog pandemije virusa korona i pada prihoda grada.

"Nadamo se da će taj projekat biti prihvaćen, te da će nas podržati jer su bez rejonskih pijaca mnogi proizvođači koji žive na ruralnom prostoru oštećeni", naglasio je Ilić.

Rejonske pijace bile bi, prema Ilićevim riječima, rješenje problema plasmana i otkupa poljoprivrednih proizvoda, a njihovim otvaranjem bi bila omogućena prodaja proizvoda pristiglih sa gazdinstava, a u isto vrijeme bi bili bliži svojim domaćinstvima.

"U tom slučaju oni ne bi morali napuštati svoja gazdinstva i odlaziti i do 100-200 kilometara u snabdijevanje", zaključio je Ilić.  

Lokacije na kojima bi bile otvorene ove rejonske pijace su selo Krmine, i ta pijaca bi obuhvatala sve mjesne zajednice iz kanjona Vrbasa, zatim Stričići za Manjački plato, Bronzani Majdan, te Potkozarje za sva potkozarska sela.

Pijace će, kako je planirano, biti uređena mjesta za dovoženje žive stoke te plasman svježih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije