Tržište

Prodaju Palatu Dunđerski, poznata i cijena

Prodaju Palatu Dunđerski, poznata i cijena
Foto: Youtube / Printscreen | Prodaju Palatu Dunđerski, poznata i cijena

​Agencija za nekretnine Gsigma iz Zrenjanina oglasila je prodaju Palate Dunđerski, koja se nalazi u centru tog grada. Oglašena cijena je 866.000 evra, a na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus plus 20.74 ari placa.

S obzirom na to da je građevina označena kao spomenik kulture, ekipu "Telegrafa" zanimalo je kako je ovakva prodaja uopšte moguća.

Naime, prema Zakonu o kulturnom naslijeđu, član 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine. Šta to znači?

Ako dođe do odluke o prodaji, objekat se prvo mora ponuditi nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika, a tek ako oni odbiju ponudu, može se staviti na javnu prodaju.

Ekipa "Telegrafa" kontaktirala je agenciju Gsigma, te upitala da li je ispoštovano pravo preče kupovine, na šta su dobili sljedeći odgovor:

"Pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je u pitanju privatno vlasništvo" rečeno je iz agencije Gsigma.

Međutim, kako je potvrđeno za "Telegraf" iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina, bez obzira što je Palata u privatnom vlasništvu, pravo preče kupovine mora da bude ispoštovano, a o prodaji su saznali putem društvene mreže.

"Prema odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, njegovim članom 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini. Vlasnici objekta nam se još uvek nisu obratili. O oglašavanju za prodaju objekta Palate Dunđerski, saznali smo na isti način kao i vi, putem društvenih mreža" navode iz Zavoda.

U Zavodu smo pokušali da saznamo i šta će biti sa Palatom ako dobije novog vlasnika.

"Pod pretpostavkom da se realizuje kupoprodaja, vlasnik će biti u obavezi da se obrati ovoj ustanovi radi dobijanja uslova za izvođenje radova. O tome je sadašnji vlasnik vrlo dobro obavešten i sam je sarađivao sa Zavodom prilikom izvođenja radova na negovoj obnovi. Za sada nema potrebe da se spekuliše oko eventualnih mogućnosti za renoviranje i prenamenu.

Inače, kako nezvanično saznaju, Palata je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina. Kada su ih kontakirali, te upitali zašto nije ispoštovano pravo preče kupovine, dobili smo odgovor da "nemaju komentar" i spuštena je slušalica ekipi "Telegrafa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije