Tržište

Pratite nas na Google news

Profit BMW-a biće daleko manji od prošlogodišnjeg

Profit BMW-a biće daleko manji od prošlogodišnjeg
Foto: N.N. | Profit BMW-a biće daleko manji od prošlogodišnjeg
Srna

MINHEN - Profit njemačkog proizvođa automobila BMW-a biće "daleko manji" u odnosu na prošlu godinu zbog većih cijena sirovih materijala, troškova ispunjavanja strožih uslova u vezi sa emisijama gasova i nepovoljnih promjena deviznih kurseva, saopšteno je iz kompanije.

U saopštenju se navodi da je došlo i do povećane nesigurnosti usljed sukoba na polju međunarodne trgovine koji bi mogli dovesti do rasta carina.

Kompanija sa bazom u Minhenu predviđa maržu zarade u iznosu od šest do osam odsto, što je manje od dugoročnog strateškog cilja od osam do deset odsto, što i dalje ostaje ambicija proizvođača s obzirom na stabilno poslovno okruženje.

U saopštenju se naglašava da kompanija ne planira da otpušta radnike, javio je AP.

BMW je prošle godine zaradio 8,2 milijarde dolara, što je za 17 odsto manje u odnosu na 2017. godinu, kada je kompanija ostvarila profit od milijardu dolara na osnovu poreskih promjena SAD.

Kompanija se suočila sa povećanim carinama na vozila koja se iz SAD izvoze u Kinu, kao i sa blokadom zbog certifikovanja automobila u vezi sa novim pravilima za emisije gasova.

Njemački proizvođač suočen je sa nesigurnošću i zbog tenzija između SAD i Kine na polju trgovine, koje bi mogle da dovedu do novih carina ukoliko se ne postigne dogovor između Vašingtona i Pekinga.

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će uvesti carine na uvoz automobila kojima bi bili pogođeni i evropski proizvođači automobila, ali se za sada uzdržao od takvog poteza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije