Tržište

"Prointer" i "Dwelt" razmjenom znanja i iskustava zajedno na tržištima

"Prointer" i "Dwelt" razmjenom znanja i iskustava zajedno na tržištima
Foto: N.N. | "Prointer" i "Dwelt" razmjenom znanja i iskustava zajedno na tržištima
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Direktor kompanije "Prointer ITSS" Bojan Vujić i direktor startap kompanije "Dwelt" Stefan Krneta potpisali su u Banjaluci Sporazum o partnerstvu, kojim uspostavljaju tehnološku saradnju koja će, uz razmjenu znanja i iskustava, omogućiti i zajednički nastup na tržištima.

Vujić je istakao da su u "Prointeru" odavno shvatili da danas više nema velikih i malih preduzeća već da postoje samo ideje i proizvodi koji vrijede.

"Naša saradnja je primjer kako se efikasno mogu povezati kvalitetne priče u IT sektoru. I ovaj događaj je dio naše želje da pošaljemo posebnu poruku da i velike kompanije poput Prointera trebaju da prepoznaju inovativnost u našem društvu. Našu saradnju smo testirali prethodnih mjeseci kroz nekoliko pilot projekata koji su se pokazali kao dobra osnova za produbljivanje naših odnosa. Potpisima na ovaj sporazum to smo i potvrdili", rekao je Vujić sinoć u Banjaluci, gdje je upriličeno potpisivanje Sporazuma.

"Prointer ITSS" kao jedna od vodećih domaćih IT kompanija sa više od 80 zaposlenih stručnjaka posebno je zainteresovan za "Dweltov" softver "Platforma X". U pitanju je vizija o digitalnoj transformaciji energetskog sektora i namijenjenja je za green, smart energy provajdere.

Softversko rješenje, "Platforma X", za kompanije znači smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja enegije, predviđanje potrebe za energijom, izradu energetskih profila prostora, ali i podršku za punjače za električna vozila. "Dweltov" koncept je da traži strateške partnere, velike sistem integratore i konsultantske firme iz oblasti energetike.

"Tako je naše softversko rješenje već poznato tržištu Njemačke, Austrije, Švajcarske, a pregovaramo i sa kompanijama sa Bliskog istoka i Afrike. Što se tiče domaćeg tržišta, htjeli smo sinergiju sa najboljima iz IT sektora, jer u proizvod 'Platformu X' moj tim je uložio godine truda, rada i znanja. 'Prointer' je jedna od najjačih IT kompanija u BiH, sa njima sarađuju i najveći svjetski vendori kao što su SAP, IBM, Microsoft. Zato je za 'Dwelt' posebna čast da se našao na takvoj listi partnera", rekao je Krneta.

Krneta je pojasnio da je ideja o razvoju vlastite softverske platforme proistekla iz analize poslovanja energetskih kompanija u Austriji i Njemačkoj. Globalno, kompletan energetski sektor se nalazi u procesu digitalne transformacije, a potrošnja energije konstantno raste zbog čega je upravo "Platforma X" adekvatan odgovor na savremene zahtjeve kompanija u energetskom sektoru.

Najčitanije