Tržište

Promovisana poštanska marka "25 godina postojanja KM"

Promovisana poštanska marka "25 godina postojanja KM"
Foto: Srna | Promovisana poštanska marka "25 godina postojanja KM"

BANJALUKA - U Banjaluci je danas predstavljena poštanska marka "25 godina postojanja KM", koje su izdale "Pošte Srpske" zajedno sa Centralnom bankom BiH.

Direktor Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Zoran Babić rekao je da je KM puštena u opticaj nepunu godinu dana nakon početka rada Centralne banke BiH, te naglasio da je svih 25 godina očuvana njena stabilnost.

"To je urađeno kroz stabilan kurs u skladu sa monetarnom politikom Centralne banke BiH. Stabilnost domaće valute se pokazala kao posebno i važno sredstvo u periodima krize, a stabilna valuta je preduslov za ekonomski razvoj i investicije", rekao je Babić prenosi Srna.

On je dodao da KM za građane BiH predstavlja sigurnost i nije podložna oscilacijama u odnosu na evro.

Izvršni direktor za IKT razvoj, prodaju i marketing "Pošta Srpske" Zoran Protić rekao je da ovo preduzeće godinama obilježava važne kulturne i istorijske događaje u zemlji i putem poštanskih maraka ih "šalje" u svijet.

"Poštanske marke su naši mali ambasadori, te putem filatelista, pisama i paketa obiđu cijeli svijet", rekao je Protić.

Dizajner poštanske marke Nebojša Đumić rekao je da je želio da na drugačiji način sve uobliči, te da priču zanimljivo predstavi na principu "kako uloviti novac".

Konvertibilna marka puštena je u opticaj 22. juna 1998. godine, a prve novčanice bile su u apoenima od 50 feninga, jedne KM, pet KM i 10 KM.

Puštanjem u opticaj prvih novčanica počela je istorija domaće valute kao zakonskog sredstva plaćanja u BiH.

Nedugo poslije, novčanicama manjih apoena pridružuju se i novčanice većih apoena i to 27. jula 1998. godine kada su u opticaj puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Novčanica apoena 200 KM izdata je 15. maja 2002. godine i na kraju je upotpunila tadašnju apoensku strukturu novčanica konvertibilne marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije