Tržište

Propala licitacija, niko ne želi imovinu "Robnih rezervi RS"

Propala licitacija, niko ne želi imovinu "Robnih rezervi RS"
Foto: Velibor Tripić | Propala licitacija, niko ne želi imovinu "Robnih rezervi RS"

BANJALUKA - Prva licitacija za prodaju imovine "Robnih rezervi Republike Srpske" u stečaju je propala, jer nije stigla nijedna ponuda, kao ni dokaz o uplaćenom depozitu.

Ponuđene su bile nekretnine i oprema na tri lokacije, procijenjene vrijednosti od preko osam miliona maraka.

"Nažalost, nismo uspjeli ništa prodati. O ovome će biti obaviješten Odbor povjerilaca, koji će donijeti odluku o tome šta i kako dalje", kazala je Dosta Baraković, stečajni upravnik.

Prema njenim riječima, u ovakvim slučajevima nema pravila, tako da se ne može ni naslutiti kada bi moglo doći do prodaje imovine.

Kada je u pitanju imovina u banjalučkom naselju Vrbanja, ona je procijenjena na 3,2 miliona maraka, a pod njom je obuhvaćeno zemljište vrijedno 1,79 miliona KM, kao i građevinski objekti s obezbijeđenom javnom infrastrukturom.

Na toj lokaciji nalazi se upravna zgrada s portirnicom, skladište ulja i maziva, radionica, nadstrešnica za bačve, parkiralište auto-cisterni, industrijski kolosijek.

Od opreme je ponuđeno 18 velikih rezervoara, pumpni sistem sa sedam pumpnih agregata, utakalište buradi i auto-cisterni, motorne pumpe, kosilice, trimer, kotao za grijanje, viljuškar, prese, kontejneri za smeće, kompjuterska oprema, kao i čuvarske kućice. Na prvoj licitaciji se nije mogla prodavati imovina ispod procijenjene vrijednosti.

Imovina na drugoj lokaciji, a koju je stečajni upravnik ponudio, nalazi se u Brezičanima, kod Prijedora, a njena vrijednost je procijenjena na 4,64 miliona maraka.

U nju spada zemljište od preko 140.000 kvadrata, upravna zgrada s restoranom i pratećim sadržajem, administrativni objekat na ulazu u kompleks,  skladište ulja i maziva, magacin za robu, hangar uz radionicu. Od opreme tu su rezervoari, agregati, vage, računari, vrijedni 1,21 milion KM.

Treći dio imovine obuhvata skladište u suterenu poslovnog objekta u krugu "Veleprometa" u Prijedoru, veličine 710 kvadrata, koji je izgrađen 1980. godine, a stručnjaci su njegovu vrijednost procijenili na 223.905 maraka.

Inače, sudbina "Robnih rezervi RS" bila je zapečaćena i prije nego što je ovo preduzeće počelo da radi, jer su od Republičke direkcije za robne rezerve, a čiji su pravni nasljednici, preuzeli i obaveze od oko 21 milion maraka, tako da nije imalo šansu da pozitivno posluje.

Takođe, tu je i veoma loš ugovor potpisan 2009. sa "Farmlandom", a gdje su ostali bez krava i žitarica, koje su farmi iz Nove Topole povjerene na čuvanje i gdje se nadaju da će kroz sudski postupak pokušati da namire štetu, koja se kreće u iznosu od oko četiri miliona maraka.

Brojke pokazuju kako je ukupna vrijednost imovine posrnulog preduzeđa oko 11,5 miliona, dok su priznata potraživanja 24 miliona maraka. Procjene pokazuju kako će tek oko 30 odsto povjerilaca namiriti u stečajnom postupku, dok ostali vjerovatno neće dobiti ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije