Tržište

Prosječna plata u Srpskoj za mart 978 KM

Prosječna plata u Srpskoj za mart 978 KM
Foto: Ilustracija | Prosječna plata u Srpskoj za mart 978 KM

BANJALUKA - Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u martu iznosila je 978 KM, a najviša je registrovana u oblasti finansija i osiguranja 1.505 KM, dok je u građevinarstvu isplaćena najniža 699 KM.

Prosječna bruto plata iznosila je 1.518 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

Prosječna neto plata u martu, u odnosu na isti mjesec lani, nominalno je veća za 2,3 odsto, a realno za 3,1 odsto, dok je u odnosu na februar ove godine nominalno manja za 0,6 odsto, a realno za 1,3 odsto.

U martu ove godine, u odnosu na mart 2020, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u oblastima umjetnost, zabava i rekreacija 16,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 6,5 odsto i građevinarstvo 5,3 odsto.

U istom periodu smanjenje neto plate u nominalnom iznosu zabilježeno je u oblasti trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 1,1 odsto, saobraćaj i skladištenje 0,5 odsto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 0,1 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku su niže za 0,8 odsto, dok su u odnosu na februar ove godine, u prosjeku više za 0,7 odsto, navodi se u saopštenju.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u šest, niže cijene u četiri, dok su cijene u dva odjeljka ostale nepromijenjene.

Najveći godišnji rast cijena u martu ove godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan 1,4 odsto usljed viših cijena u grupi duvan od 2,1 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 0,6 odsto zbog viših cijena u grupi ulja i masnoće od 14,9 odsto, a u odjeljku stanovanje 0,5 odsto usljed povećanja u grupi čvrsta goriva od 2,6 odsto.

U odjeljcima rekreacija i kultura i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u martu ove godine zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća 13,3 odsto usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, te u odjeljku prevoz 4,4 odsto zbog nižih cijena u grupi goriva i maziva od 8,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u martu u odnosu na februar ove godine veći je za 0,2 odsto, a u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2020. manji je za 1,8 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec lani manji za 3,4 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u periodu januar-mart 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine manji je za 3,2 odsto. U istom periodu u području vađenje ruda i kamena zabilježen je pad od 0,8 odsto, u području prerađivačka industrija od 2,1 odsto, a u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 11,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije