Tržište

Prošle godine zabilježen najveći broj zaposlenih u Srpskoj

Prošle godine zabilježen najveći broj zaposlenih u Srpskoj
Foto: Vlada RS | Prošle godine zabilježen najveći broj zaposlenih u Srpskoj

BANJALUKA - U 2020. godini zabilježen je najveći broj zaposlenih u Republici Srpskoj koji je iznosio 274.227, što je više za 19.922 u odnosu na 2016, navedeno je u Informaciji o stanju u privredi u Srpskoj za prošlu godinu.

Ovu informaciju, koju je izradilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, danas je usvojila Vlada Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Prosječna plata nakon oporezivanja /neto plata/ u Republici Srpskoj je u 2020. godini iznosila 956 KM i realno je veća za 6,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je trend rasta plate nastavljen i u 2021. godini, pa je tako prosječna plata u avgustu 2021. godine iznosila 1.025 KM", navodi se u saopštenju.

Tokom 2020. godine data je podrška privrednim subjektima u periodu pandemije virusa korona na bespovratnoj i kreditnoj osnovi u iznosu od 291,75 miliona KM, od čega je 178,17 miliona KM na bespovratnoj osnovi.

U okviru mjera i aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta u 2021. godini, nastavljeno je s rasterećenjem rada, te je usvojen set zakona kojima je omogućeno povećanje plata svim radnicima. Neoporezivi dio plate je povećan sa 500 na 700 KM, te je omogućeno refundiranje 100 odsto bruto plate za radnice koje ostvaruju naknadu u periodu korištenja porodiljskog odsustva.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Srpske

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Srpske.

Cilj je preciznije definisanje članova Uredbe radi kvalitetnije primjene u vezi sa uslovima, načinom, korisnicima i postupkom za korišćenje sredstava Kompenzacionog fonda, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi proširenja cilja Uredbe koji podrazumijeva pomoć u sprovođenju mjera prevencije, sprečavanja širenja infekcija virusima, dijagnostikovanja, liječenja, rehabilitacije i zbrinjavanja lica oboljelih od virusa i postvirusnih rekonvalescenata, te saniranje posljedica nastalih usljed pojave zaraznih bolesti i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

"Predefinisanje cilja Uredbe izvršeno je radi isticanja podjednake važnosti finansiranja preventivnih radnji i mjera u postupku sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, kao i finansiranja mjera i podsticaja sa ciljem saniranja nastalih posljedica", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je za sprovođenje mjera Vlade Republike Srpske u borbi protiv virusa korona do sredine avgusta isplaćeno ukupno 308 miliona KM, od kojih iz sredstava Kompenzacionog fonda 145,5 miliona KM.

Uredba sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske donesena je 14. maja 2020. godine radi urgentnog djelovanja na saniranju posljedica i poteškoća u privredi i javnom sektoru usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

U saopštenju je pojašnjeno da je Uredbom propisano osnivanje, status, djelatnost i organizacija Kompenzacionog fonda Republike Srpske, izvori sredstava za pružanje direktne pomoći, upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima, te javnost rada, izvještavanje i nadzor nad prikupljanjem, dodjelom, odnosno raspoređivanjem sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije