Tržište

Proslijeđeno 65 miliona evra firmama koje vode žene od 2014. godine

Proslijeđeno 65 miliona evra firmama koje vode žene od 2014. godine
Foto: N.N. | Proslijeđeno 65 miliona evra firmama koje vode žene od 2014. godine

Više od 65 miliona evra proslijeđeno je mikro, malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu koja vode žene od 2014. godine, u okviru Poslovnog programa za žene, koji finansiraju donatori i Evropska banka za obnovu i razvoj, saopšteno je iz EBRD.

U saopštenju se navodi da je oko 5.000 preduzeća koje vode žene na zapadnom Balkanu dobilo finansijsku i savjetodavnu pomoć od 2014. godine, što im je pomoglo da rašire poslovanje i postanu konkurentnija.

Pomenuti program promoviše preduzetništvo žena i njihovo učešće u poslovanju, pružajući im pristup finansiranju i obuci.

Kako bi se skrenula pažnja na rezultate i naučene lekcije, EBRD je organizovala događaj koji okuplja 13 partnerskih finansijskih institucija iz svih zemalja u regionu, a uključene su velike komercijalne banke i nebankarske mikrofinansijske institucije.

Od 65 miliona evra, koji su do sada proslijeđeni, više od 60 odsto zajmova obezbijeđeno je za žene u ruralnim i manje razvijenim područjima izvan glavnih urbanih centara.

Procjena uticaja prve faze programa, koja je završena 2019. godine, pokazala je da je 96 odsto preduzeća poboljšalo prihod zahvaljujući podršci iz programa, te da je od toga trećina njih dostigla rast između 25 i 50 odsto. Takođe je procijenjeno da je 94 odsto preduzeća povećalo broj zaposlenih, otvaranjem oko 3.000 radnih mjesta u regionu.

Osim zajmova, ženski preduzetnici beneficiraju od grantova koji subvencionišu projekte konsultacija, programe obuke i aktivnosti monitoringa i umrežavanja. Grantove finansiraju Švedska, Luksemburg i Italija.

Program je prvobitno pokrenut u BiH 2014. godine, nakon čega je proširen na ostale zemlje zapadnog Balkana, a trenutno ga podržava Švedska.

U saopštenju se dodaje da se žene preduzetnici na zapadnom Balkanu i dalje suočavaju sa rodnim izazovima, kako u smislu pristupa finansijama, tako i stručnom pristupu, što umanjuje ekonomske mogućnosti da osnuju i razvijaju svoja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije