Tržište

Pratite nas na Google news

Protest taksista širom Njemačke zbog "Ubera"

Protest taksista širom Njemačke zbog "Ubera"
Foto: N.N. | Protest taksista širom Njemačke zbog "Ubera"
Srna

BERLIN - Taksisti u oko 30 njemačkih gradova protestuju zbog planova Vlade da ublaži tržišne regulative, što će ih prisiliti da se takmiče sa servisima za prevoz koji svoje usluge nude preko aplikacija kao što je "Uber".

Njemačko Udruženje taksista i agencija za iznamjljivanje automobila /BZP/ pozvalo je vozače da danas širom Njemačke prekinu sa radom.

Ministar saobraćaja Andreas Šojer napisao je na "Tviteru" da će učestvovati na skupu u Berlinu, gdje više hiljada taksista vozi polako prema Brandenburškoj kapiji. Protestni skupovi planirani su i u Hamburgu, Diseldorfu, Vizbadenu, Štutgartu i Drezdenu.

U Njemačkoj posluje oko 250.000 taksista, rekao je portparol BZP-a, dodajući da se u Berlinu očekuje učešće više hiljada taksista, prenio je DPA.

Ministarstvo saobraćaja planira da od 2020. godine ukine stroge restrikcije koje trenutno regulišu servise kao što je "Uber".

BZP tvrdi da će reforme ostaviti mnoge regularne taksiste da se bore za egzistenciju.

"Uber" trenutno djeluje u Berlinu, Minhenu, Diseldorfu i Frankfurtu, ali za razliku od drugih zemalja, njihovi vozači moraju da imaju posebnu propusnicu ili dozvolu i nije im dozvoljeno da "objedinjuju" vožnje.

Spajanje vožnji omogućava vozačima da uzimaju veći broj putnika koji imaju sličnu polaznu tačku i krajnju destinaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije