Tržište

Prva kriptovaluta iz BiH - od garaže do evropske berze

Prva kriptovaluta iz BiH - od garaže do evropske berze
Foto: N.N. | Prva kriptovaluta iz BiH - od garaže do evropske berze
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Prva bosanskohercegovačka kriptovaluta pod imenom RXC (RuXCrypto) nedavno je svoje mjesto pronašla i na evropskim berzama, a iza ove valute stoji kriptozajednica pod nazivom Crypto.ba, čiji je osnivač Nedžad Smajić iz Sanskog Mosta.

"Ona je proizvod nekoliko mladih entuzijasta i sve je, takoreći, krenulo iz moje garaže. Iza naše zajednice stoji oko pet godina mukotrpnog rada i sticanja znanja kada se radi o blokchain tehnologiji. Nakon nekog vremena, izbacili smo vlastitu valutu koja je potpuno decentralizovana, jer niko nije njen vlasnik, baš poput bitciona i ostalih kriptovaluta", kaže Smajić.

Dodaje kako je njihov digitalni novac prepoznat na jednoj od priznatih evropskih berza koja operiše kriptovalutama, te ističe kako su dobili veliki popust kada su brokeri vidjeli koliko su posla uradili na planu edukacije o kriptovalutama u Bosni i Hercegovini.

"Sakupili smo nešto novca koji nam je bio potreban za registraciju, prošli sve potrebne testove i već smo prisutni oko dva mjeseca na licenciranim berzama. Već sada RXC se može kupiti za dolare, njegova vrijednost je diktirana odnosom ponude i potražnje, a posljednja cijena je iznosila oko deset feninga, što su odlični pomaci, pa smo pokrenuli i svoj vlastiti market kojim omogućavamo građanima u našoj zemlji da za kriptovalute prodaju vlastite stvari", kaže Smajić.

Dodaje kako se radi o novoj vrsti finansijskog sistema koji je decentralizovan, te pruža mogućnosti brojnih ušteda, potpunu sigurnost i privatnost kada je riječ o platnim transakcijama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije