Tržište

Pšenica rodila, poljoprivrednici negoduju zbog tanke otkupne cijene

Pšenica rodila, poljoprivrednici negoduju zbog tanke otkupne cijene
Foto: N.N. | Pšenica rodila, poljoprivrednici negoduju zbog tanke otkupne cijene

BANJALUKA - Ovogodišnji prinosi pšenice su iznad prosjeka iako je kvalitet zrna nešto lošiji zbog kiše, saglasni su poljoprivrednici, koji su nezadovoljni cijenom od 0,23 do 0,25 feninga po kilogramu, koliko plaćaju mlinari.

"U odnosu na prošlu godinu, kvalitet zrna je lošiji, na šta su uticali vremenski uslovi, bilo je dosta padavina, nagle promjene temperature, tako da je pšenica ranije sazrela i žetva je počela 15 dana ranije u odnosu na prošlu godinu", kazao je Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

Prema njegovim riječima, lani se hektolitarska težina pšenice kretala od 76 do 80 kilograma, dok ove godine najviše što može da bude je do 72 kilograma.

"Imamo veliku količinu pšenice i za stočnu hranu, koja nije za ljudsku upotrebu", dodao je Radić.

Ističe da poljoprivrednici nisu zadovoljni cijenom od 0,23 do 0,25 feninga po kilogramu.

"Mi poljoprivrednici smatramo da je to sramotna cijena i ako ne budemo naišli na realnu cijenu od 0,30 feninga, koja bi mogla da pokrije troškove, bolje da proizvedenu pšenicu istresemo u kanal i da propadne, nego da prodajemo za 0,25 feninga po kilogramu", stav je Radića.

On dodaje da su zadovoljni rodom ječma, ali i cijenom, koja je 0,32 feninga po kilogramu.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Semberija", rekao je za "Nezavisne" da su prinosi pšenice na zadovoljavajućem nivou, ali je zrno nekvalitetnije u odnosu na godinu ranije, ali i da je veoma niska otkupna cijena.

"Žetva pšenice ove godine je počela ranije jer su majske temperature uticale na brže zrenje. U zavisnosti od tipa zemljišta i agrotehnike, prinosi su različiti od parcele do parcele", naveo je Maletić.

On dodaje da nekoliko mlinova u Bijeljini ovogodišnji rod otkupljuje po 0,23 do 0,25 feninga po kg, u zavisnosti od kvaliteta, što je ispod rentabilnosti proizvodnje.

"U proizvodnju pšenice se uloži oko 1.000 maraka po hektaru. Proizvođači koji imaju svoju mehanizaciju i ne plaćaju usluge obrade, u povoljnijoj su situaciji. Oni koji sve plaćaju, na gubitku su", pojasnio je Maletić.

Dodaje da proizvođači očekuju da otkupna cijena bude na nivou prošlogodišnje, odnosno 0,30 feninga po kilogramu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je žetva u toku, a prema prvim informacijama, očekivan je prinos od pet tona pšenice po hektaru, što je više od prosječne proizvodnje u RS u prošlom periodu.

"U RS pšenicom je zasijano 47.000 hektara i njen kvalitet i zdravstveni status su zadovoljavajući. Ove godine primjetno je porastao broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača koji konkurišu za podsticaje koje dodjeljuje naše ministarstvo", potvrdili su iz Ministarstva za "Nezavisne".

Dodaju da Vlada RS nema ingerencija nad formiranjem otkupnih cijena, ali je opredijeljena ka sprovođenju stimulativnih mjera ekonomske politike u okviru kojih svi subjekti u sektoru agrara mogu naći svoj interes.

"Cijenu pšenice, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu, određuje berza, odnosno samo tržište", pojasnili su iz Ministarstva.

 

Očekivani prinosi pšenice prema podacima Ministarstva

  • Bijeljina 104.443 tone 
  • Doboj 77.000 tona
  • Gradiška 41.800 tona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije