Tržište

Qatar Airways: Nova linija će ojačati bh. ekonomiju

Qatar Airways: Nova linija će ojačati bh. ekonomiju
Foto: N.N. | Qatar Airways: Nova linija će ojačati bh. ekonomiju

SARAJEVO - Generalni direktor Qatar Airways Grupe Akbar Al Baker tokom boravka u Sarajevu sastao se s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je 31. oktobra ozvaničeno pokretanje nove linije Qatar Airways od Dohe do Sarajeva.  Al Baker je iskoristio priliku da se sastane sa Zvizdićem i razgovara o poslovnim mogućnostima i partnerstvima koje će novi letovi ponuditi ljudima Bosne i Hercegovine i Katara, saopšteno je iz Qatar Airwaysa.

Tokom sastanka Al Baker, koji je bio u pratnji katarskog ambasadora u BiH Rašida Mubarak Al-Kavarija i ambasadora BiH u državi Katar Tarika Sadovića, naglasio je predanost aviokompanije unaprijeđenju turizma i povećanju saobraćaja prema Sarajevu promovišući ga kao novu destinaciju za putnike u svojoj globalnoj mreži.

"Mi smo u Sarajevu da proslavimo pokretanje naših novih linija u ovu prelijepu zemlju, kao i da pokažemo ljudima u Bosni i Hercegovini namjeru da pojačamo ekonomiju zemlje tako što ćemo dovesti više putnika i posjetilaca nego ikada prije. Zahvaljujemo se Denisu Zvizdiću i svima koji su nam pomogli da poslujemo u Sarajevu i radujemo se nastavku saradnje",  kazao je Al Baker.

Kao već popularna destinacija putnicima iz Golfskog zaljeva, Sarajevo treba očekivati i dodatno povećanje broja turista iz Australije, Kine i Koreje zahvaljujući četiri leta sedmično koja ga sada povezuju sa Dohom.

Nova ruta će imati koristi i za ljude Bosne i Hercegovine koji mogu iskoristiti kraće vrijeme povezivanja sa atraktivnim destinacijama poput Sidneja, do kojeg putovanje traje 21 sat preko Dohe, ili Bangkoka, što je samo 12-satno putovanje od Sarajeva.

Više od 700 bh. državljana koji žive i rade u Dohi takođe će moći uživati u direktnim letovima, posjetiti prijatelje i porodicu bez povezivanja preko drugog aerodroma.

Sa 12 tona teretnog kapaciteta sedmično na avionu A320 koji služi ovoj novoj ruti, izvoz iz Bosne i Hercegovine takođe će rasti jer mogu sada stići na više od 150 destinacija sa Qatar Airways Cargo - trećim po veličini međunarodnim cargo avioprevoznikom u svijetu.

Nakon pokretanja svojih letova za Sarajevo, Qatar Airways je 6. novembra pokrenuo novu liniju do Adane u Turskoj, a 12. decembra će otputovati u Čang Mai na Tajlandu, i Sankt Petersburg u Rusiji. Ostale nove destinacije uključujući Utapao (Tajland), Penang (Malezija) i Kanbera (Australija) takođe će postati dio mreže koja se brzo širi i u 2018. godini.

Sada u svojoj 20. godini poslovanja, Qatar Airways ima modernu flotu sa više od 200 aviona koji lete na poslovne i turističke destinacije na šest kontinenata.

Qatar Airways ove godine je dobio niz priznanja, uključujući i priznanje "Aviokompanija godine" na prestižnoj ceremoniji dodjele Skytrax World Airline 2017 nagrada, koja je održana u Parizu. Ovo je četvrti put da je Qatar Airways dobio ovo globalno priznanje kao najbolja svjetska aviokompanija, saopšteno je iz te aviokompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije