Tržište

Rast američke maloprodaje u martu veći od očekivanog

Rast američke maloprodaje u martu veći od očekivanog
Foto: Pexels/Ilustracija | Rast američke maloprodaje u martu veći od očekivanog

Američka maloprodaja je u martu mjesečno porasla za 0,7 odsto i nadovezala se na februarski rast od 0,9 odsto, objavila je danas američka Kancelarija za popis na svom vebsajtu.

Analitičari iz agencije Fekset su smatrali da će rast maloprodaje u martu biti manji i iznositi 0,4 odsto, prenosi Si-En-En (CNN).

Prodaja je porasla u nekoliko kategorija u martu, uključujući prodaju i na benzinskim pumpama, koja je porasla za 2,1 odsto u odnosu na februar.

Ako iz statistike izuzmemo prodaju na benzinskim pumpama, maloprodaja je mjesečno porasla za 0,6 odsto, prenosi Tanjug.

Prodaja preko interneta u Sjedinjenim Američkim Državama je u martu mjesečno porasla za 2,7 odsto,  prodaja u specijalizovanim prodavnicama za 2,1 odsto, potrošnja u restoranima i barovima za 0,4 odsto.

Visoka potrošnja građana SAD je jedna od ključnih komponenti američkog ekonomskog rasta u prošloj godini, a njeno usporavanje može da sugeriše eventualne probleme u privredi.

Današnji izvještaj ukazuju da je američka privreda i dalje snažna, ali to ne znači da će američka centralna banka FED odmah krenuti sa smanjenjem kamatnih stopa, zaključuje Si-En-En.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije