Tržište

Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu

Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu
Foto: Ilustracija | Rast zapošljavanja u SAD usporio u julu

Rast zapošljavanja u SAD je znatno usporio tokom jula usljed ponovnog povećanja broja nozovaraženih virusom Kovid-19, što Rojters tumači kao još jedan dokaz da je oporavak američke ekonomije od recesije uzrokovane pandemijom na klimavim nogama.

Broj radnika na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru povećao se za 1,7 miliona prošlog mjeseca, nakon rekordnih rasta od skoro 4,8 miliona u junu.

Broj radnih mjesta na platnim spiskovima je za 12,9 miliona ispod nivoa prije pandemije. Zaposlenost u SAD je u februaru dostigla 152,5 miliona ljudi.

Prošlog mjeseca je usporavanje rasta zapošljavanja zabilježeno u svim sektorima, osim u državnoj administraciji.

Industrija rekreacije i ugostiteljstvo zaposlili su 592.000 radnika, što čini otprilike treću novozaposlenih na platnim spiskovima u nepoljoprivrednom sektoru. Većina radnih mjesta se odnosi na restorane i barove.

Zaposlenost u maloprodaji je porasla za 258.000 radnih mjesta, od čega se gotovo polovina odnosi na prodavnice odjeće i aksesoara. U administraciji je zaposlenost povećana u julu za 301.000 radnih mjesta, uglavnom u sferi obrazovanja.

Američka televizija CNN je prenijela da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na 10,2 odsto, prema podacima Kancelarije sa statistiku tržišta rada, ali da je i dalje iznad nivoa od 10 procenata koji je zabilježen za vrijeme Velike recesije u oktobru 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije