Tržište

Pratite nas na Google news

Raste cijena svinjetine, u prodavnicama za meso čekaju u redovima

Raste cijena svinjetine, u prodavnicama za meso čekaju u redovima
Foto: N.N. | Raste cijena svinjetine, u prodavnicama za meso čekaju u redovima
N.N.

Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Iako su cijene porasle, u prodavnicama se i dalje čeka u redu.

"Cijele godine je cijena svinjetine u porastu zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine po selima je uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira. Prije godinu dana smo prodavali po devet kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to oko 12 kuna plus PDV", rekao je Goran Jančo iz Saveza udruženja uzgajivača svinja Hrvatske.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58.000 tona svinjskog mesa, izvezeno je više od 7.000 tona, a uvezeno više od 87.000 tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Evropskoj uniji, prenosi Index.

Strah budi mogućnost pojave bolesti koja je zahvatila Kinu i EU. Tad bi se, pretpostavlja Jančo, tržište u zapadnoj Europi moglo urušiti, pa bi meso svinja iz država u kojima je nađena afrička kuga moglo doći i u Hrvatsku.

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu, svega 33 kilograma po stanovniku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije