Tržište

Rastu akcije M:tela

Rastu akcije M:tela
Foto: Ustupljena fotografija | Rastu akcije M:tela

​BANJALUKA - Akcije M:tela danas su na Banjalučkoj berzi porasle na 1.32 KM što je 8.2 odsto više u odnosu na jučerašnju cijenu od 1.22 KM. Oporavak akcija M:tela uslijedio je nakon pada koji je počeo 24. maja, kada je objavljen poziv za Skupštinu akcionara M:tela na čijem dnevnom redu nije bila isplata dividende.

U M:telu ocjenjuju da današnji rast akcija pokazuje da ozbiljni investitori shvatili značaj odluke da se prošlogodišnja dobit reinvestira u razvoj kompanije.

"Vjerujemo da je pad vrijednosti akcije M:tela bio privremen, ali i očekivan. Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara Mtela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sledeće godine biti itekako zadovoljni", rekli su za "Capital" u M:telu.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman kaže da su investitori prethodnih dana ovako reagovali jer je odluka "M:tela" došla iznenada.

"Investitori su u zadnjih 15 godina navikli na isplatu dividende i već unaprijed su računali da će je dobiti. Ljudi koji su kupovali akcije 'M:tela' su ih posmatrali kao obveznice, a zaboravili su da dividenda nije sigurna. Nijedno privredno društvo ne garantuje dividendu za vlasnike običnih akcija", kazao je Kecman.

Stav Kecmana potvrđuje i podatak da je M:tel do juče bio jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u regionu koje je isplaćivalo čitavu neto dobit u vidu novčane dividende.

Fokus na jačanje kompanije

Iz "M:tela" su juče saopštili da je Upravni odbor kompanije, "u želji da poslovanje uskladi sa svjetskom praksom, a akcionarima omogući dalji rast njihovih ulaganja", donio odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije.

"Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci", navode u "M:telu".

Ovakav potez, tvrde u M:telu, može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.

"'Mtel’ je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast", rekli su ovoj telekomunikacionoj kompaniji, objavio je "Capital".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije