Tržište

Rastu cijene nafte uoči sastanka grupe OPEK+

Rastu cijene nafte uoči sastanka grupe OPEK+
Foto: Ilustracija | Rastu cijene nafte uoči sastanka grupe OPEK+
Tanjug

Cijene nafte su danas nastavile rast dok trgovci iščekuju da vide da li će se glavni proizvođači “crnog zlata” dogovoriti na virtuelnom sastanku krajem nedjelje da produže smanjenje proizvodnje kako bi podržali jačanje cijena.

Cijena fjučersa sjevernomosrske nafte "brent" porasla je za 0,94 posto ili 36 centi, na 38,68 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava Rojters.

Fjučersi američke "lake" nafte WTI su ojačali za 0,73 procenta ili 26 centi, na 35,70 dolara za barel.

Cijena "brenta" se udvostručila u posljednjih šest nedjelja, zahvaljujući smanjenju isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe popularno nazvane OPEK +.

Ipak, cijene oba ova tipa nafte su još uvijek niže za oko 40 procenata nego na početku godine.

Proizvođači iz alijanse OPEK+ razmotriće na sastanku, koji će vjerovatno biti održan 4. juna, da li da i u julu i avgustu nastave sa smanjenjem proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno (bpd), što čini oko 10 posto globalne proizvodnje.

Prema planu OPEK + grupe dogovorenom u aprilu, rekordno smanjenje isporuka bilo je predviđeno za maj i jun, da bi se potom rezanje proizvodnje ublažilo na 7,7 miliona barela dnevno od jula do decembra.

Produženje sporazuma bi moglo da gurne cijene nafte na 40 dolara, procjenjuju tržišni eksperti.

Pad zaliha sirove nafte u Kušingu, američkom centru za skladištenje distribuciju "crnog zlata" u Oklahomi, na 54,3 miliona barela u nedjelji zaključno sa 29. majem, takođe je doprinio jačanju cijena, kažu trgovci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije