Tržište

Registrovan prvi smještaj po principu "stan na dan"

Registrovan prvi smještaj po principu "stan na dan"
Foto: N.N. | Registrovan prvi smještaj po principu "stan na dan"

ZVORNIK - Direktor Turističke organizacije Zvornik Slavica Andrić i vlasnik vile "Jana" Nataša Jevtić potpisale su danas ugovor o posredovanju u pružanju usluga, što je prvi korak u procesu registracije apartmana za izdavanje koji će poslovati po principu "stan na dan".

Andrićeva je rekla novinarima da je ovo prvi potpisani ugovor ove vrste i dodala da registracija apartmana doprinosi povećanju smještajnih kapaciteta, te da vlasnici stanova, potpisujući ugovor, legalizuju svoju ponudu, plaćaju boravišnu taksu i vode statističke podatke kroz knjige domaćih i stranih gostiju.

"Sve više turista traži smještaj koji nije hotelski, a izdavanje kuća, apartmana i soba je trend koji nije zaobišao ni Zvornik", navela je Andrićeva.

Ona je pozvala sva fizička lica koja imaju sobe, apartmane ili kuće za izdavanje da dođu u Turističku organizaciju i potpišu ugovor, a sljedeći korak je da vlasnik ide u APIF radi izdavanja potvrde o registraciji kojom se odobrava obavljanje djelatnosti.

Andrićeva je rekla da Komisija za kategorizaciju grada Zvornika utvrđuje kategoriju objekata.

Jevtićeva smatra da će izdavanje objekta na dan, kao i registracija za koju kaže da je jednostavna, omogućiti lakše funkcionisanje, ulazak u legalne tokove, kao i promociju putem Turističke organizacije.

Gradska uprava Zvornik pruža podstrek vlasnicima privatnog smještaja da se registruju, pa je odlukom Skupštine grada o boravišnoj taksi koju su vlasnici dužni da plaćaju utvrđeno da plaćaju paušal u simboličnom iznosu od 15 KM po prijavljenom krevetu na godišnjem nivou.

Gradska uprava će postupak kategorizacije objekata vršiti besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije