Tržište

Renault prodaje svoj dio kompanije za jednu rublju

Renault prodaje svoj dio kompanije za jednu rublju
Foto: Tanjug/AP arhiva | Renault prodaje svoj dio kompanije za jednu rublju

Francuski proizvođač automobila Renault će navodno prenijeti svoje akcije Avtovaza na ruski Institut za automobilsku nauku (NAMI) koji stoji iza prvog luksuznog automobila u Rusiji.

Izgleda da će to sprovesti uz simboličnu sumu od jedne rublje, saopštilo je u srijedu rusko Ministarstvo trgovine.

Renault će prenijeti svoj udio od 68 odsto Namiju, koji je poznat po dizajnu Aurus Senat, prvom luksuznom automobilom u zemlji, koji trenutno koristi predsjednik Vladimir Putin. Renault je očigledno preduzeo korak jer mu nedostaje sposobnost da održi svoje ruske operacije.

Ministarstvo trgovine je takođe saopštilo da će Renaultova fabrika u Moskvi, koja proizvodi automobile pod markama Renault i Nissan, biti prebačena na gradsku vladu.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da će francuski proizvođač automobila imati pravo da otkupi svoj udio u Avtovazu u roku od pet do šest godina, ako kompanija želi da se vrati na rusko tržište.

Dogovor dolazi dok zapadne kompanije pokušavaju da se snađu u novoj ekonomskoj realnosti. Zapadne države uvele su Rusiji sankcije bez presedana u posljednja dva mjeseca kao odmazdu za rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Renault je do sada bio najeksponiraniji zapadni proizvođač automobila. Kompanija je prošlog mjeseca najavila obustavu poslovanja u svojoj fabrici u Moskvi, procjenjujući cijenu tog poteza na 2,2 milijarde evra (2,3 milijarde dolara).

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije