Tržište

Ros: Amerika ne želi trgovinski rat

Ros: Amerika ne želi trgovinski rat
Foto: N.N. | Ros: Amerika ne želi trgovinski rat

VAŠINGTON - SAD ne žele trgovinski rat, a o odluci o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma detaljno se razmislilo, izjavio je američki ministar trgovine Vilbur Ros.

On je za Si-En-Bi-Si rekao da će SAD imati razuman odnos sa saveznicima i dodao da se porast cijene čelika može izbjeći povećanom proizvodnjom domaćih proizvoda.

Ros je prokomentarisao ostavku glavnog savjetnika američkog predsjednika Dolanda Trampa Gerija Kona, koji je juče podnio ostavku u znak protesta zbog uvođenja kontroverznih tarifa, i rekao da Konova ostavka "nije nikakav udar na vlast, jer je Kon već neko vrijeme razmišljao o nekakvom postupku".

"Ovo neće biti veliki trgovinski rat. Predsjednik ne bi nagovijestio bilo kakvu fleksibilnost prema Kanadi i Meksiku ukoliko je želio da uradi nešto ekstremno", rekao je Ros.

On je dodao da je odluka SAD razmatrana duže vrijeme, prenio je AFP.

Američki  predsjednik Donald Tramp ranije je izjavio da bi Kanada i Meksiko mogli biti pošteđeni tarifa na čelik i aluminijum ukoliko pokažu više volje za obnavljanje Sjevernoameričkog ugovora o slobodnoj trgovini /NAFTA/, kako bi se interesi SAD uzeli u obzir.

Američki predsjednik je na "Tviteru" izjavio da je deficit trgovine SAD u prošloj godini dostigao 800 milijardi dolara, za šta je okrivio "lošu politiku i upravljanje" njegovih prethodnika u Bijeloj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije