Tržište

Rudari traže povećanje plate

Rudari traže povećanje plate
Foto: Ilustracija | Rudari traže povećanje plate
Srna

SARAJEVO - Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/ uputio je zahtjev za povećanje plata za više od 6.700 radnika zaposlenih u rudnicima uglja koji djeluju u sastavu "Elektroprivrede BiH".

Oni traže povećanje plate od pet odsto kroz povećanje osnovice za obračun, a zahtjev su već uputili premijeru FBiH Fadilu Novaliću, federalnom ministru industrije, energetike i rudarstva Nerminu DŽindiću, generalnom direktoru "Elektroprivrede BiH" Admiru Andeliji, te direktorima rudnika u sastavu koncerna, javljaju federalni mediji.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Sinan Husić rekao je da je zahtjev za povećanje plata realan s obzirom na evidentan rast cijena osnovnih životnih namirnica, a i da bi se zaustavio odlazak mladih i kvalifikovanih radnika koji su potrebni rudnicima, a sve ih je teže naći.

Husić je naglasio da je u Rudnicima uglja "Kreka" u Tuzli do prije dva mjeseca bilo zaposleno gotovo 2.130 radnika, sada ih je oko 2.060, dok će do kraja godine imati manje od 2.000.

Sindikat zaposlenih u rudnicima zatražio je odgovor po ovom zahtjevu najkasnije do 15. oktobra, a istovremeno traži da se povećanje plata od pet odsto počne primjenjivati već od 1. novembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije