Tržište

Rusi predlažu da sa Srbijom proizvode za treća tržišta

Rusi predlažu da sa Srbijom proizvode za treća tržišta
Foto: Tanjug | Rusi predlažu da sa Srbijom proizvode za treća tržišta

BEOGRAD - Dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije kroz smanjenje birokratije i povećanje izvoza, kao i mogućnost zajedničkih ulaganja na teritoriji Srbije za izvoz na treća tržišta, teme su dvodnevne konferencije o agrobiznisu koja se uz učesće privrednika obje zemlje održava u Beogradu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je da Srbija izveze u Rusiju u ovom sektoru robe za 280 miliona dolara, a uveze robu vrijednu 70 miliona dolara i da je poslednjih godinu dana izvoz uvećan za osam odsto, te da nisu opravdane primjedbe da je došlo do pada izvoza.

"To je dosta ozbiljna razlika, i u ovom sektoru mi dominiramo, ali gledaćemo da ruskim kolegama pomognemo - jer nema dobre trgovine ako nije donekle izbalansirana", rekao je ministar.

Dodao je da su na spisku roba koje su ruske kompanije predložile za izvoz u Srbiju uglavnom stočna hrane, aditivi za stočnu hranu, živinsko meso i vještačka đubriva.

"Sve te stvari moramo da utvrdimo da li su sertifikovane, da izdamo sertifikate, i kasnije oni mogu na prostoru Srbije da pronađu svoje partnere", rekao je Nedimović.

U ovom trenutku Srbija najviše u Rusiju izvozi jabuke, nektarine, dosta je zamrznutog povrća, a ministar očekuje da će poslije izmjene sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom krenuti i izvoz voćne rakije, a uz dosadašni izvoz bijelog sira biće i izvoza ovčijeg i kozjeg sira u neograničenim količinima.

"Postoje neki izazovi u budućnosti, pre svega oko izvoza jabuke, ali i njih ćemo prevazići", rekao je Nedimović.

On je dodao da će nedavno potpisani sporazum o fitosanitarnim uslovima doprinijeti liberalizaciji uslova za izvoz u Rusiju.

"Sada ćemo liberalizovati uslove, i doćiće do korekcije uredbe, a sa druge strane mi smo deo jedinstvenog elektronskog sistema za slanje pošiljki i sve što se u Srbiji fitosanitarno pregleda biće istovetno kao da je ruski kolega pregledao - to je rezultat fitosanitarnog sporazuma", objasnio je ministar i izrazio očekivanje da će u budućnosti bit manje birokratije, manje troškova, a više izvoza.

U ovom trenutku voće iz Srbije u Rusiju izvozi 130 firmi a povrće više od 20 kompanija, podsjetio je ministar.

Trgovinski predstavnik Ruske federacije u Srbiji Andrej Hripunov ocijenio je da je dobro da raste obim robne razmjene i da se razvija klasična trgovina a predložio da se nivo saradnje podigne kroz zajednička preduzeća koja će izvoziti na treća tržišta.

"U Srbiji postoji 13 posebnih ekonomskih zona gdje postoje povlastice u okviru oporezivanja i drugih stvari, a znamo da Srbiji osim sa Rusijom ima slobodnu trgovinu i nula carine sa EU, sa Turskom i nekim drugim zemljama - pa je tržište mnogo veće od 180 miliona ljudi gdje bi mogli da plasiramo proizvode i to moramo da iskoristimo", rekao je Hripunov.

Kao šansu on je pomenuo zajedničku proizvodnju u Srbiji sjemenskih materijala za poljoprivrivredu kao i poljoprivredne mehanizacije, konzervisane hrane, prerada hrane, i dodao da bi to bio veliki doprinos otvaranju novih radnih mesta i osvajanju novih tržišta.

"Ako je roba konkurenta, ima kvalitet i cijenu, a proizvodi se u Srbiji zašto ne bi bila dobrodošla u EU", ogovorio je on pitanjem na interesovanje kako bi na takvu ideju reagovala EU.

Hripunov je kao primjer naveo Gorenje i italijanske firme koje proizvode u Srbiji a prodaju u Rusiji, i zapitao se: "Zašto oni mogu, a mi ne možemo?"

Konferencija o razvoju agrobiznisa kruna je trogodišnje saradnje Srbije i Rusije kroz projekat koji je podržala specijalizovane agencije za razvoj UN (UNDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije