Tržište

Rusija i Iran spuštaju cijenu nafte

Rusija i Iran spuštaju cijenu nafte
Foto: Pixabay | Rusija i Iran spuštaju cijenu nafte

MOSKVA - Nafta marke “brent“ i VTI su pojeftinile za pet odsto tokom trgovanja na berzi, pokazuju podaci londonske berze Aj-Si-Ej. To se desilo u trenutku kada su u toku pregovori o produženju sporazuma OPEK+ o smanjenju proizvodnje nafte.

Barel marke „brent“ tokom trgovanja na berzama pojeftinio je sa 61,94 na 58,47 dolara, a barel marke „VTI“ sa 53,28 na 50,3 dolara. U oba slučaja pad je bio veći od pet odsto.

U trenutku objavljivanja barelom „brenta“ trgovalo se po cijeni od 59,67 dolara, a barelom VTI po 51,23 dolara.

Malo prije toga, ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih je izjavio da učesnici sporazuma OPEK+ na sastanku o smanjenju proizvodnje zasad nisu postigli dogovor o produženju sporazuma za 2019. godinu.

„Po mom ličnom ubjeđenju, niko ne treba da bude izuzetak. Međutim, mi ćemo sve poslušati kako bismo postigli konsenzus po ovom pitanju“, rekao je ministar.

Blumberg je nešto ranije saopštio da konačni parametri novog sporazuma umnogome zavise od Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina. Zasad je Moskva spremna da smanji proizvodnju za između 140 i 150 hiljada barela dnevno, dok OPEK traži 300.000. U tom slučaju, ukupno smanjenje će iznositi miliona barela dnevno.

Još jedna prepreka za zaključenje sporazuma može da bude Iran, koji zbog sankcija SAD traži da bude izuzetak.

„Mi očekujemo da budemo izuzeti. Iran treba da bude oslobođen od svih obaveza po ograničenju nivoa proizvodnje nafte, dok su na snazi nezakonite sankcije“, izjavio je ministar za naftu Irana Bižan Namdar Zangane.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije