Tržište

Rusija traži pojašnjenje od BiH: Objasnite odakle vam 100 puta više jabuka

Rusija traži pojašnjenje od BiH: Objasnite odakle vam 100 puta više jabuka
Rusija traži pojašnjenje od BiH: Objasnite odakle vam 100 puta više jabuka

MOSKVA - Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Roseljhoznadzor bi mogla da zabrani uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine (BiH) ako ne dobije objašnjenje naglog rasta uvoza voća iz te zemlje, objavljeno je na sajtu službe.

Zabrinutost Roseljhoznadzora izazvalo je trostruko povećanja obima i snažan rast dijapazona isporuka proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, čiji je uvoz zabranjen iz EU, prenio je Tas.

Pri tome je količina jabuka uvezenih u Rusiju za devet mjeseci ove godine povećana sto puta u odnosu na isti period prošle godine, navodi služba.

Predstavnici Roseljhoznadzora su na razgovorima u Moskvi zahtjevali od BiH da u roku od nedelju dana dostavi dokaz o autentičnosti niza fitosanitarnih sertifikata, na osnovu kojih se izvoze proizvodi u Rusiju. Drugi uslov je da se u istom roku dostavi informacija o asortimanu i obimu biljnih proizvoda koji se ove godine gaje u Bosni i Hercegovini.

U slučaju da dostavljena informacija bude nedovoljna ili neadekvatne, Roseljhoznadzor ne isključujue vjerovatnost uvođenja mjera ograničenja isporuka biljnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na rusko tržište.

Tas podsjeća da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, pa se na nju ne odnosi zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz niza zemalja, među kojima i Evropske unije, koje je Rusija 7. avgusta uvela kao odgovor na ekonomske sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Roseljhoznadzor je ovih dana, takođe, zahtjevao potvrdu autentičnost veterinarskih sertifikata na osnovu kojih se uvoze prehrambeni proizvodi u Rusiju od Makedonije, Crne Gore i Albanije. Te mjere služba je objasnila rizicima od reeksporta zabranjenih proizvoda u Rusiju preko tih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije