Tržište

Rusima će možda biti zabranjeno da kupuju nekretnine u EU

Rusima će možda biti zabranjeno da kupuju nekretnine u EU
Foto: Moerschy/Pixabay | Rusima će možda biti zabranjeno da kupuju nekretnine u EU

Evropska komisija (EK) predlaže prekid poslova u sektoru nekretnina s ruskim državljanima, rezidentima i poslovnim entitetima.

Ova mjera je dio šestog paketa sankcija EU protiv Rusije, objavila je agencija Blumberg, pozivajući se na uvid u zvanične dokumente.

Njom bi se navodno zabranila direktna ili indirektna prodaja ili prenos "vlasničkih prava na nepokretnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Unije ili u organizacinim dijelovima zajedničkih investicionih poduhvata koji podrazumijevaju izloženost takvoj nepokretnoj imovini", prenosi Raša tudej (RT).

Zabrana se odnosi na Ruse koji nisu državljani EU i nemaju boravišnu dozvolu u zemljama članicama Unije, navodi se u izvještaju. Ne odnosi se na one koji imaju državljanstvo ili prebivalište u Evropskom ekonomskom prostoru ili Švajcarskoj.

EU, SAD i neke druge zemlje uvele su Moskvi nekoliko paketa ekonomskih sankcija bez presedana zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Hiljade ruskih pojedinaca u tim zemljama su od tada sankcionisane, a njihova imovina i novac su zaplijenjeni ili zamrznuti, dodaje RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije