Tržište

Pratite nas na Google news

Ruska vakcina protiv kovida nokautirala cijene zlata i srebra

Ruska vakcina protiv kovida nokautirala cijene zlata i srebra
Foto: Ilustracija | Ruska vakcina protiv kovida nokautirala cijene zlata i srebra
Tanjug

Cijene plemenitih metala zabilježile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima usljed oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa.

Cijena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2 odsto, na 1.921,50 dolara po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabilježenog u petak od 2.072,50 dolara, izvještava Rojters.

Oštar pad vrijednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8 procenata, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cijena srebra je bila u padu za 13,4 odsto, na 25,24 dolara po unci.

Vrijednost platine se stropoštala za 4,7 procenata, na 940,08 dolara, a u istom procentu je pala i cijena paladijuma na 2.116,33 dolara po unci.

"Ovo je mini udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio", izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Na američkom terminskom tržištu cijena zlata je jutros pala za 4,6 procenata, na 1.946,30 dolara za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni.

Proizvođačke cijene u SAD su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indek S&P na Vol stritu se primakao rekordnon maksimumu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije