Tržište

Ruski Mcdonalds pronašao kupca

Ruski Mcdonalds pronašao kupca
Foto: Tanjug/AP | Ruski Mcdonalds pronašao kupca

Mcdonalds je pronašao lokalnog kupca za svoj ogranak u Rusiji, nakon što je napustio tu zemlju zbog rata u Ukrajini. Aleksandar Govor, koji je trenutno na čelu Mcdonalds restorana u Sibiru, preuzeće restorane i osoblje kompanije, vodeći ih pod novim brendom, saopštili su iz ovog lanca brze hrane.

Prodajna cijena nije objavljena, ali su investitori upozoreni da će zbog izlaska kompanije pretrpjeti štetu veću od milijardu dolara. Mcdonalds je radio u Rusiji više od 30 godina. Otvaranje prvog restorana u Moskvi 1990. godine simbolizuje “otapanje” hladnoratovskih tenzija.

Godinu dana kasnije, SSSR se raspao i Rusija je otvorila svoju ekonomiju za kompanije sa Zapada. Više od tri decenije kasnije, međutim, Mcdonalds je samo jedna od sve većeg broja korporacija koje se povlače jer im rat u Ukrajini i zapadne sankcije otežavaju poslovanje.

Mcdonalds, koji je imao skoro 850 restorana u zemlji, od kojih su većina bili u direktnom vlasništvu, saopštio je da očekuje da će dogovor o prodaji, koji podleže regulatornom odobrenju, biti zaključen u narednim nedjeljama, prenio je BBC.

Govor je vlasnik licence Mcdonaldsa od 2015. godine, i suosnivač Neftekhimservisa, prerađivačke kompanije, i član odbora druge firme koja posjeduje hotel Park In i privatne klinike u Sibiru.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da je sporazum rezultat “dugog i teškog” pregovaračkog procesa i da će vlada pružiti Govoru svu neophodnu pomoć.

Uslovi predviđaju da Mcdonalds 62.000 zaposlenih u Rusiji zadrži najmanje dvije godine, sa postojećom platom, a Govor će isplaćivati plate korporativnom osoblju u Rusiji dok se dogovor ne zaključi.

Mcdonalds će zadržati svoj zaštitni znak u zemlji, navodi se, dok će restoranima biti uklonjeni jelovnik, logo i drugi brendovi. Najavljujući planove za prodaju ranije ove nedjelje, izvršni direktor Kris Kempčinski nazvao je odluku “izuzetno teškom”.

“Međutim, posvećeni smo našoj globalnoj zajednici i moramo ostati nepokolebljivi u svojim vrijednostima. A posvećenost našim vrijednostima znači da više ne možemo da zadržimo tamošnje restorane”, rekao je on.

Mcdonalds je u martu obustavio rad restorana u Rusiji, navodeći kao razlog “humanitarnu krizu” i “nepredvidivo radno okruženje” uzrokovano ratom u Ukrajini. Ovaj potez izazvao je ogorčenje među ruskim političarima i podstakao pijetnje da će čitav biznis biti zaplijenjen.

Ubrzo je ruskim vlastima podnijeta prijava za patent za lanac restorana “Ujka Vanja”. Ime, isto kao i čuveno djelo ruskog dramskog pisca Antona Čehova, bilo je jedno od nekoliko brendova koji su imitirali zapadne kompanije. Prošle godine, Rusija i Ukrajina su činile oko 9% prihoda Mcdonaldsa.

Prodaja Mcdonaldsa uslijedila je nakon što je francuski proizvođač automobila Renault prodao svoj većinski udio u proizvođaču automobila Avtovaz državnom istraživačkom institutu za simboličnu sumu, dok je njegov posao Renault Rusija preuzeo grad Moskva. Očekuje se da će se proizvodnja u fabrici Renault nastaviti pod brendom iz sovjetskog doba.

(Euronews.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije