Tržište

Ruski Nornikl planira da prebaci proizvodnju bakra u Kinu

Ruski Nornikl planira da prebaci proizvodnju bakra u Kinu
Foto: Pixabay | Ruski Nornikl planira da prebaci proizvodnju bakra u Kinu

Ruski rudarski gigant Nornikl, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nikla, bakra i metala iz platinske grupe, pregovara sa kompanijom "China Copper" o stvaranju zajedničkog preduzeća i premještanju svoje baze za topljenje bakra u Kinu zbog sankcija.

Ako dogovor bude postignut i sproveden, to će biti prvi put da se ruska fabrika izmjesti iz Rusije zbog sankcija, zabrane američke i britanske berze metala da prihvataju novi aluminijum, bakar i nikl proizveden u Rusiji. prenosi Rojters, pozivajući se na četiri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Nova fabrika u Kini, koja bi trebalo da bude izgrađena do sredine 2027. godine, imaće kapacitet za proizvodnju do 450.000 tona bakra godišnje, što predstavlja oko 2 odsto svjetskih godišnjih rezervi proizvodnje, koje se procjenjuju na oko 22 miliona tona, prenosi Tanjug.

Nornikl, koji je prošle godine prijavio proizvodnju od 425.400 tona rafinisanog bakra, prerađuje sve svoje koncentrate u Arktičkoj fabrici, jedinom postrojenju koje proizvodi gotov bakar za isporuku na berzu.

U aprilu je kompanija saopštila da planira da zatvori svoju arktičku fabriku i izgradi novu fabriku u Kini sa neimenovanim partnerom.

Rukovodioci kompanije "China Copper", koja pripada najvećem svjetskom kineskom proizvođaču aluminijuma "Chinalco", posjetili su Moskvu u junu da bi uopšteno razgovarali o mogućem zajedničkom ulaganju.

Trenutno se raspravlja o detaljima njegove strukture i investicija.

Očekuje se da će odluka o zajedničkom preduzeću, čiji će se proizvodi prodavati uglavnom u Kini, biti doneta u narednih nekoliko mjeseci.

Plan dolazi ubrzo nakon što je Londonska berza metala, najveći i najstariji svjetski forum metala, objavila nova ograničenja prodaje proizvoda u aprilu.

Nornikl i njegov metal ne podliježu američkim ili evropskim sankcijama, ali mnogi zapadni potrošači odbijaju da kupuju metal ruskog porijekla nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema novim pravilima Londonske berze metala, na kojoj je bio uskladišten najveći dio metala ruske kompanije, od 13. aprila takve usluge više nisu dostupne Rusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije